Belföld

FAZ: Mesterházy nem egy népvezér

Mesterhazy-Attila(6)(960x640)(1).jpg (Mesterházy Attila)
Mesterhazy-Attila(6)(960x640)(1).jpg (Mesterházy Attila)

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a magyar belpolitikai helyzetről közölt elemzést szombati számában.

A FAZ szerzője, Stephan Löwenstein Egy megosztott ellenzék és nagyon sok bizonytalan című írásában kiemelte, hogy a bizonytalan szavazók megnyerése lehet a választási győzelem kulcsa, ehhez pedig a baloldal szempontjából hasznos lenne az egységes fellépés és egy nagy vonzerővel bíró miniszterelnök-jelölt. A baloldali ellenzék azonban több pártra tagolódik, “amelyek (még) nem tudtak közös platformot” kialakítani – írta.

A Bajnai Gordon elleni támadások hevessége azt mutatja, hogy a Fidesz leginkább tőle tart – vélekedett. Korábban úgy tűnt, Bajnai lehet az ellenzék vezetője, Mesterházy Attila és az MSZP viszont fenntartotta igényét az ellenzék vezetésére, és Mesterházy “egyszerűen kivárt”, amíg visszaesett Bajnai és az Együtt 2014 népszerűsége – fejtette ki.

Mesterházyval viszont “az a gond, hogy nincsen a taktikai érzékével felérő személyes kisugárzása. Népvezérként nem kiemelkedő” – tette hozzá Löwenstein. Szerinte a népvezéri szerepre leginkább Gyurcsány Ferenc alkalmas, aki “megbízhatóan polarizálja Magyarországot”, de a választók továbbra is az őszödi beszédre “asszociálnak” vele kapcsolatban.

A FAZ szerzője megállapította, hogy az új választási rendszer miatt “kevéssé kecsegtet sikerrel” az ellenzéki pártok jelenlegi stratégiája, ugyanakkor szoros eredményre számítanak mindkét oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik