Belföld

Turisztikai díjat kapott az esztergomi szakember

Idén 25. alkalommal adták át a Pro Turismo elismeréseket azoknak a szakembereknek, akik hozzájárulnak a turizmus fejlődéséhez, az ágazat sikeréhez.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hét szakembernek adta át az elismeréseket: Gömöri Péternek, a Budapest Welcome Touristic Kft. MICE területének igazgatójának, Igyártó Gabriellának, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ügyvezető igazgatójának, Jakabffy Lászlónak, az Esztergomi Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ gasztronómiai szaktanácsadójának, Mártonné Máthé Kingának, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatójának, Németh Ágnesnek, a VinCE Magazinkiadó kft. ügyvezetőjének, Peter L. Hornnak, a Safari Club International amerikai vadászati szervezet vezetősége tagjának, valamint Zsidai Zoltán Roy-nak, a Zsidai Group ügyvezetőjének.

Varga Mihály beszédében kiemelte: 2010 óta, egy világgazdasági visszaesést követően a magyar kormány újraszabta azokat a gazdasági kereteket, amelyekben a munkáját végzi, ennek során pedig törekedett arra, hogy olyan ágazatok kapjanak elsőbbséget, amelyek munkahelyet és hozzáadott értéket teremtenek. A kormány a turizmust is ezen ágazatok közé emelte és rögzítette, hogy a turizmus erősítése a gazdaságpolitika kiemelt célja kell, hogy legyen – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Hangsúlyozta, ezek a törekvések eredményre vezettek, hiszen soha annyi vendég nem fordult még meg a magyarországi szálláshelyeken és soha annyi bevétel nem keletkezett mint 2012-ben, az eddigi adatok alapján pedig arra lehet következtetni, hogy az idén is folytatódik ez a tendencia.

2013 első tizenegy hónapjában 7,7 millió vendég 20 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, így a vendégek és a vendégéjszakák száma körülbelül 5, a bevétel pedig közel 10 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában mért értéket – mondta Varga Mihály.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az eredményeket nemcsak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számai tükrözik vissza: a magyar turizmus és különösen Budapest sok elismerést kapott az elmúlt években a mértékadó külföldi portálok olvasóitól is. Egyre többen gondolják úgy, hogy Magyarország új, izgalmas, jó ár-érték arányú úticél, amelyet érdemes felkeresni. A Lonely Planet, a TripAdvisor, a National Geographic, a CNN Travel, a Guardian és más meghatározó médiumok is valamilyen szempontból kiemelkedőnek ítélték Magyarország kínálatát – hangsúlyozta Varga Mihály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik