Belföld

Szabálytalanul fizettek ki milliókat a Pető Intézetnél?

peto-intezet(960x640)(2).jpg (pető intézet)
peto-intezet(960x640)(2).jpg (pető intézet)

További súlyos hiányosságokra derült fény az intézet egy újabb belső vizsgálati jelentéséből, melynek tervezete a Népszava birtokába került.

A napilap szerdai számában azt írja, hogy a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete gazdálkodásáról súlyos észrevételeket fogalmaz meg a 2012 szeptemberében kelt vizsgálati jelentéstervezet. Ezt a dokumentumot, csakúgy, mint a lap által korábban nyilvánosságra hozott jelentést az intézet azóta elbocsátott belső ellenőre jegyzi. Az ellenőr 2012 májusa és júliusa között helyszíni vizsgálatot folytatott, mely során az intézmény szerződéseit és kifizetéseit vette górcső alá.

A Népszava cikke szerint a súlyos pénzügyi gondokkal küszködő intézmény gazdálkodása ellenőrizetlen, sőt sokszor szabálytalan volt, hiszen anélkül fizettek ki több millió (illetve több tízmillió) forintot egyes beszállítóknak, illetve más üzleti partnereiknek, hogy a teljesítésekről igazolást kértek volna, sőt anélkül, hogy ellenjegyezték volna a számlákat.

Az Index november 27-én írta meg, hogy az intézmény “kétségbe esett dolgozóinak egy csoportja” tizenegy pontos feljelentést tartalmazó levelet küldött a hatóságoknak. A feljelentők jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés, a számviteli fegyelem megsértése, okirat-hamisítás és egyéb törvénytelenségek alapos gyanúja miatt tartották szükségesnek a hatósági vizsgálat lefolytatását.

Schaffhauser Franz, az intézet rektora közleményben reagált a levélre. Azt írta: az intézmény teljes dolgozói köre visszautasítja a vádakat, amelyekről a menedzsment szerdán értesült a sajtóból.

A Pető kálváriája

Ahogy arról a Hír24 is beszámolt nyáron, kilátástalan pénzügyi helyzetbe került a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző intézmény.

A kormány először beígért egy 420 millió forintos plusz támogatást, amely az intézet vezetése számára felcsillantotta a reményt, hogy az állam kihúzza az intézetet a bajból. Kiderült azonban, hogy a pénz lényegében nem extra támogatás, csak a 2013–2014-es tanévre szóló keretösszeg.

Az intézet ügyét az ellenzék is megpróbálta támogatni, de az újabb pluszpénzekre szóló javaslatok is elbuktak a parlamenti szavazáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik