Belföld

Mégsem kap mentőövet a Pető Intézet

Pető Intézet (pető intézet)
Pető Intézet (pető intézet)

A beígért összeg nem extra pénz, hanem a törvény által biztosított keretösszeg.

Kapcsolódó cikkek

Nem kap plusz 420 millió forintos támogatást a nehéz pénzügyi helyzetbe került Pető Intézet, bár az EMMI-oktatási államtitkárság múlt heti bejelentése után még az intézmény vezetésében is sokan abban reménykedtek, hogy a tárca kihúzta őket a bajból – írja az Index.

Hozzáteszik, hogy a minisztériumi közleményben említett pénz a törvény által biztosított, 2013-2014-es tanévre szóló keretösszeget jelenti. Tehát ez nem pluszpénz, hanem az összes állami forrás, amivel optimális esetben gazdálkodhat az intézmény a következő évben.

A múlt héten terjedt el a sajtóban a hír, mely szerint nyár végére csőd közeli helyzetbe került a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző, világhírű intézet.

Kiegészítő támogatással levegőhöz jutnának

A Pető intézet (Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete) PR-vezetője az MTI-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a kiegészítő támogatásról szóló szerződésük járt le augusztus 31-én, ám köznevelési és felsőoktatási intézményként a normatívát más intézményekhez hasonlóan továbbra is megkapják.

Közölte azt is, hogy a kiegészítő, “adható” támogatásról szóló szerződést várhatóan kora ősszel írják alá. A tárgyalásokon 105-110 millió forintról volt szó – tette hozzá. Elmondta, ha megkapják a kiegészítő támogatást, akkor rövid időre, egy évre “levegőhöz jutnak”, ám a szükséges források harmadát még így is nekik kell majd előteremteniük.

Nem küldenek el konduktorokat

Véleménye szerint hosszabb távon a Pető intézetre szabott normatíva kidolgozása mutatná azt a kormányzati szándékot, hogy szükség van rájuk. A saját intézményükre szabott normatíva szükségességét azzal indokolta, hogy a konduktorok a Pető intézetben nagyobb óraszámban foglalkoznak a mozgássérültek fejlesztésével, mint más intézményekben.

Makk Ádám ezzel összefüggésben cáfolta azokat a médiában megjelent információkat, amelyek szerint konduktorokat akarnának elbocsátani. Arra hívta fel a figyelmet, hogy konduktorok nélkül nem tudnák előteremteni a működtetéshez szükséges további egyharmadnyi forrást sem.

Az intézethez tartozó három ingatlan – a Villányi úti épület, a Kútvölgyi úti központ és a szomszédságában álló beépítetlen telek – jövőjéről, esetleges eladásáról szóló kérdésre azt mondta: nem tud semmilyen, az értékesítéshez kapcsolódó hivatalos kezdeményezésről.

Az Együtt-PM azonnali vizsgálatot követel

Szabó Tímea független országgyűlési képviselő, az Együtt-PM választási szövetség társelnöke szerdai közleményében úgy fogalmazott, “bebizonyosodott, hogy az Orbán-Simicska rezsim ismét hazudott”, ugyanis a Pető Intézet mégsem kapja meg az ígért támogatást. A “gyorssegély” félrevezetés, a 420 millió forint mindössze a 2013-2014-es tanévre szóló, a törvény által már korábban biztosított keretösszeg, és nem extra támogatás, amely kimenthetné a csődhelyzetből az intézményt – vélte a politikus.

A képviselő azt írta: információikat, hogy a kormány a Pető Intézet egyik épületébe költöztetné a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI), az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozottan cáfolta. Azonban úgy tűnik, a kormány cáfolata “kacsa”. A kormány “készülő ingatlanpanamájára” egyértelmű bizonyítékok vannak – tette hozzá.

Szabó Tímea szerint megdöbbentő, hogy a kormány a beteg gyermekeket segítő, nemzetközi hírű Pető intézet “tönkretételére készül”. Az Együtt-PM azonnali vizsgálatot és az intézmény költségvetési helyzetének haladéktalan rendezését követeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik