Belföld

Listázva a férfiakkal szemben elkövetett jogsértések

Ballonkabátos férfi (ballonkabát, szatír, mutogatós, mutogatós bácsi, férfi, )
Ballonkabátos férfi (ballonkabát, szatír, mutogatós, mutogatós bácsi, férfi, )

A legfrissebb Heti Válasz számba vette, mikor sérül a férfiak esélyegyenlősége.

A hetilap szerint akár a választási kampány egyik fő témája is lehet a női esélyegyenlőség és a családon belüli erőszak. A gyengébb nem hátrányai közismertek, de kevés szó esik arról, hogy hátrány nem pusztán a nőket érheti.

„Pizzéria-sörözőbe pultos felszolgáló lányt keresünk.” „A betegfelvételi irodán dolgozó nők nem kívánnak férfival dolgozni” – két mondat, amely miatt az Egyenlő Bánásmód Hatóság férfiakkal szemben elkövetett jogsértésre hívta fel a figyelmet, de a  Heti Válasz szerint leggyakrabban nem a munkahelyen, hanem az oktatásban éri hátrány a férfiakat.

Immár nemcsak a jogász- és az orvosképzésben, de a hagyományosan férfiterepnek számító természettudományi képzésben is több a nő, mint a férfi. A kutatások szerint a fiúknak sokkal jobb családi háttér kell ahhoz, hogy bejussanak egy egyetemre vagy egy főiskolára, mint egy lánynak. A lányok már az általános iskolában is előnyben vannak, részben azért, mert ott a tanárok 96, a középiskolában 71 százaléka nő. Új tendencia, hogy immáron a fiúk esélyegyenlőségével kell foglalkozni.

Németországban sorra jelennek meg a fiúk közoktatásban szerzett hátrányának okairól szóló tanulmányok, Angliában külön nemenkénti tantervet dolgoznak ki. Egy észak-ír kutatás során öt évig mérték, mi lehet az oka a fiúk hátrányának. Kiderült, hogy a fiúkat gyakrabban büntetik, az oktatás a „magolósoknak”, vagyis inkább lányoknak kedvez, a tanárnők sokkal többet beszélgettek velük, mint a fiúkkal.

Hogyan élhetnek tovább a férfiak?

Korábban – az azóta elhunyt Kopp Mária – az InfoRádióban sürgette, hogy teremtsenek esélyegyenlőséget férfiak és nők között az egészség szempontjából is. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének néhai igazgatóhelyettese akkor emlékeztetett rá, hogy Magyarországon a nők átlagosan 8 évvel élnek tovább, mint a férfiak, ami az unió országaiban a legnagyobb különbség, ezért komoly feladat, hogy javítsanak a férfiak és nők közötti esélyegyenlőségen. Ezen annál is inkább el kell kezdeni változtatni, hiszen Magyarországon a 20 és 60 év közötti korosztályban a férfiak negyede meghal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik