Belföld

Hatékonyabb fejlesztések a Dél-Alföldön

A tudomány és a mezőgazdaság lesz a húzóágazat.

A most záruló uniós költségvetési ciklussal összehasonlítva több és hatékonyabb fejlesztés valósulhat meg 2014 és 2020 között a dél-alföldi régióban – jelentette ki Csepreghy Nándor kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár hétfőn Szegeden.

A következő hétéves ciklusban a területfejlesztéssel kapcsolatos döntéseket a helyi igényeket ismerő politikai és gazdasági szereplők hozhatják meg – mondta a politikus a 2014-2020-as költségvetési időszak operatív programjairól rendezett regionális konzultációt megelőző sajtótájékoztatón. A helyettes államtitkár közölte, a regionális fejlesztési ügynökségek a megyék tulajdonába kerülnek, így olyan decentralizált intézményrendszer jön létre, amely lehetővé teszi, hogy a korábbinál több és sokkal jobb minőségű fejlesztés valósulhasson meg.

A jelenlegi ciklusban Magyarország képes lesz a teljes, 8200 milliárd forintos keretösszeg lehívására – a Dél-Alföldön 10 500 fejlesztés jöhetett létre 1300 milliárd forintból -, az azonban kérdéses, valóban hatékonyan sikerült-e fölhasználni ezeket a forrásokat – hangsúlyozta Csepreghy Nándor. 2014 és 2020 között Magyarországra állampolgáronként 712 ezer forint fejlesztési forrás jut, ezzel Magyarország a harmadik a tagországok között. A kormány döntése alapján a forrásokból a jelenlegi 24 helyett 60 százalék jut gazdaságfejlesztésre, míg a fennmaradó 40 százalék szolgálja majd a humán és a reál infrastruktúra erősítését – közölte a politikus. A kormány a december 15-ig tartó konzultációsorozatot követően készíti el a végleges partnerségi megállapodást, ezt követi az operatív programok brüsszeli  jóváhagyása, az új pályázatok pedig várhatóan 2014 júniusától indulhatnak el -tette hozzá.

B. Nagy László kormánymegbízott elmondta, Csongrád megyében a következő hét esztendőben meghatározó szerep jut a tudományfejlesztésnek és az innovációnak. Emellett a természeti adottságokból fakadóan a mezőgazdaság lesz az egyik húzóágazat, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a vízrendezésre, ezen belül a Homokhátság talajvízszintjének szabályozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik