Belföld

Tízmillióval több marad jövőre a vállalkozóknál

Kétszáz forinttal csökken a 200 négyzetméternél kisebb műhelyek és üzletek helyi adója Hódmezővásárhelyen. A kieső összeget a multikra korábban kiszabott adómaximumból kompenzálják.

A csütörtök esti közgyűlésen elfogadták Almási István polgármester október közepén előterjesztett adócsökkentési javaslatát. Ennek értelmében a 200 négyzetméteres, vagy ennél kisebb műhellyel, üzlethelyiséggel rendelkező kis- és középvállalkozások helyi adója 200 forinttal csökken jövőre. A döntés körülbelül 600 vállalkozást érint.

Tízmillióval több marad jövőre a vállalkozóknál. (Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté)

Antal István, a Lakosságszolgálati Iroda vezetőjének számításai szerint körülbelül 10 millió forinttal több marad a helyi kereskedőknél, kisiparosoknál. A polgármester kérdésére elmondta, a vállalkozói közterhek enyhítésével felálló bevételkiesést a bankok, biztosítók, benzinkutak, energiaszolgáltatók, nagyáruházak és más multinacionális cégek korábban megemelt helyi adója kompenzálja majd. Az irodavezető egyébként 3 milliárd forint adóbevételre számít jövőre.

A multiknál bevezetett adómaximum fedezi az adócsökkentésből származó bevételkiesést. (Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté)

Havranek Ferenc képviselő javaslatot tett arra, hogy a régi, vertfalú, vetett vályog illetve gázszilikát házak valamint az idős emberek által lakott ingatlanok korrekciós szorzóit tovább csökkentsék, ezt azonban a képviselőtestület elutasította. Mint elhangzott, a főjegyzőnél, méltányossági alapon továbbra is lehet kérni az adóterhek enyhítését, így nincs szükség arra, hogy néhány ember miatt rendszer szintű kivételeket tegyenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik