Belföld

Gyakorlat után jöhet a balkán

honvedek(1)(960x640).jpg (honvédek)
honvedek(1)(960x640).jpg (honvédek)

A győri honvédek januárban Bosznia-Hercegovinában teljesítenek majd szolgálatot. Galéria!

A Magyar Honvédség katonái évek óta aktív résztvevői az ENSZ és az EU által vezetett béketámogató műveleteknek. A két legjelentősebb terület a balkáni és az afganisztáni hadszíntér, ahol elsősorban a NATO illetve az EU zászlaja alatt működő kontingensekben és parancsnokságokon teljesítenek szolgálatot az oda vezényelt honvédek. A balkánon szolgáló MH EUFOR Kontingens 14. váltása alapvetően az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épül, a kontingens felkészítéséért a győri alakulat felel.

A hamarosan induló misszióban való részvétel a honvédség számára különösen fontos, hiszen a balkáni terület a történelmi hagyományokból kifolyólag is érdekeltségünk volt. Ezt a feladatot az osztrák és a török többnemzeti zászlóaljjal közösen látjuk majd el” – mondta a Győr24-nek Somogyi Péter kontingensparancsnok.

A katonák két fázisból álló kiképzése szeptemberben vette kezdetét ez idő alatt sajátították el, illetve frissítették fel a tudásanyagot a honvédek. Az intenzív felkészülés záróakkordja az „Acélos Erő 2013” elnevezésű, három napos validációs gyakorlat volt, mely során a valóságot megközelítő komplex szituációkban adtak számot tudásukról a katonák. A gyakorlat egyik leglátványosabb mozzanata a túszszabadítási feladat, melyet szerdán a sajtó képviselői előtt prezentáltak a katonák, a likócsi laktanya sportpályáján. Az alig 20 perces program során a lövészszázad katonái lecsaptak a túszejtőkre, kiszabadították az áldozatokat, és visszafoglalták az épületet, mindezt hangos puskadörgés közepette, így igazán látványosra sikerült a feladat végrehajtás. „Rutinból soha nem szabad kezelni a külszolgálatot, még annak a katonának sem, aki nem először jár a helyszínen. A csapatomban teljesen vegyesen vannak honvédek, van, aki háromszor, négyszer vagy akár már ötször is megjárta a missziót, de természetesen van olyan is, aki az első bevetését fogja teljesíteni” – ezt már Székács József, a kontingens lövészszázadának parancsnoka árulta el portálunknak.

A század szintű harcászati gyakorlat sikerességét egy döntnöki csoport bírálta el. A Bosznia-Hercegovinába készülő alakulat kibocsátási ünnepségére december 12-én kerül sor. Ezt követően, januárban indulnak el a győri honvédek a balkánra, ahol válságkezelési és békefenntartó tevékenységhez kapcsolódó feladatok várnak rájuk, úgymint; tömegkezelés, tárgyalási technikák alkalmazása, keresés, kutatás, őrizetbe vétel, fegyverbegyűjtés, objektum védelem, területek biztosítása (ellenőrző-áteresztő pontok és megfigyelő pontok működtetése, járőrözés), továbbá területzárás, területellenőrzés, konvojok, szállítmányok kisérése, VIP- kisérés, valamint egészségügyi biztosítás és mentés végrehajtása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik