Belföld

Diákcsillagászok, figyelem!

Már meg lehet oldani a VI. Országos Kulin György Csillagászati Diákvetélkedő első feladatait.

A TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesülete és partnerei általános és középiskolásoknak is készítenek feladatsorokat – tájékoztatott Nyerges Gyula, az esztergomi Regiomontanus Csillagászati Klub egyik vezetője, a Planetárium csillagásza. Rajtuk kívül a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézet, a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium, a Magyar Csillagászati Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszéke és Csillagvizsgálója is ott található a szervezők között.

Irány a diákolimpia

A vetélkedőre hazai és határon túli magyar ajkú, a 2013/2014-es tanévben általános vagy középiskolába járó diákok jelentkezhetnek.

A görögországi Volosban megrendezett 7. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián 2013 augusztusában sikeres volt a magyar csapat:

Bécsy Bence (Érd) ezüst

Granát Roland (Budapest) bronz

Kopári Ádám (Pécs) bronz

Kunsági-Máté Sándor (Pécs) negyedik helyezés

Az általános iskolákból 3 fős csapatok nevezhetnek, akik csillagászati ismereteiket játékos próbákon mutathatják meg. A középiskolákból egyéni versenyzők mérik össze tudásukat, a legjobbak tagjai lehetnek annak a csapatnak, amely hazánkat a 2014. évi nemzetközi diákolimpián képviseli. A verseny első három fordulója az interneten meghirdetett feladatok megoldását jelenti, a nyilvános döntőket jövő áprilisban rendezik.

 

Nevezés

Nevezni az első forduló megoldásainak beküldésével egyszerre lehet 2013. december 6-ig. A feladatok a www.bajaobs.hu oldalon találhatók, ahol a versenyről is találnak az érdeklődők érdekes információkat. Az esztergomi diákoknak segítség lehet, hogy szerdánként a helyi művelődési házban csillagászati előadásokat hallgathatnak meg november végéig.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik