Belföld

Gumibot, bilincs, és kutya is jár a köztereseknek

közteres (közteres)
közteres (közteres)

Összegyűjtöttünk, mire számíthatunk, ha egy közterületet-felügyelő akad az utunkba.

Az Országgyűlés 2010-ben úgy módosította a vonatkozó törvényeket, hogy a közterület-felügyelők is részt vehessenek a jegyellenőrzésben. Ez annyit jelent, hogyha valaki lóg, akkor a közterület-felügyelőnek muszáj igazolnia magát, vagy legalább megvárnia vele a rendőrt.

Annak érdekében, hogy a bliccelő ne menekülhessen el, a közteresek testi kényszert és vegyi eszközt alkalmazhatnak, magyarul, lefújhatják az illetőt gázspray-vel. Emellett, ha valaki ellenáll az előállításnak, illetve, ha mindenáron meg akar szökni, akkor bilincselhetnek is. A közterület-felügyelők emellett önvédelmi célból szolgálati kutyát és rendőrbotot is használhatnak.

A közterület-felügyelő intézkedése során az alábbi kényszerítő eszközöket alkalmazhatja:

  • az intézkedés kikényszerítése céljából az ellenszegülés megtörése érdekében testi kényszert és vegyi eszközt
  • önvédelmi célból szolgálati kutyát és rendőrbotot
  • az előállításnak ellenszegülő személy támadásának, valamint szökésének megakadályozása érdekében kézbilincset

Nulla elvárás

Amint az a felsorolásból is kitűnik, egy-egy közteres ma már jobban hasonlít egy rendőrre, mint egy parkolóőrre. “Senkik voltak, most urak lettek. Úgy csinál mindegyik, mintha rendőr lenne, de közben a saját nevét nem tudja leírni helyesen” – jellemezte egyik vidéki olvasónk a helyzetet. Tény: ahhoz, hogy valaki rendőr legyen, elég komoly elvárásoknak kell megfelelni, közteres viszont gyakorlatilag bárkiből lehet, aki letette az érettségit, és átment a pszichikai vizsgálaton. Íme, néhány elvárt szakmai képesség:

–  legyen képes a szolgálati eseményekről jelentést írni, valamint feljelentéseket készíteni,

–  tudja önállóan érvényesíteni a felügyelői intézkedéseket, valamint munkája során gyakorolni a toleranciát, az empátiát, a kontrollált magatartás elemeit,

–  legyen képes kezelni a feladatellátása közben jelentkező konfliktusos helyzeteket.

Ezenfelül a közterület-felügyelőknek munkába állás előtt el kell végezniük egy párhetes tanfolyamot, ahol a munkavégzéshez szükséges jogszabályokat ismerik meg. Ha ez megvan, indulhat a munka, átlagban havi bruttó 150 ezer forintért.

Az eredmény

Mint ismert, a közteresek kapcsán az utóbbi időben egy tanárnővel kapcsolatos eset borzolta a kedélyeket, akit percekig rángattak a közteresek, mert megmentett egy bliccelőt.

Ekkor derült ki a nagyközönség számára is, hogy a közterület-felügyelők jogszerűen jártak el, és a tanárnő tulajdonképpen örülhetett is, hogy nem bilincselték meg, bár csak azért, mert az még nincs rendszeresítve.

A BKK-nak bejött

Bár a videó sokakat felháborított, változás egyelőre nem valószínű, a Budapesti Közlekedési Központnak ugyanis nagyon bejött a közteresek alkalmazása. Lapunk kérdésére közölték: amióta az ellenőröket segítve munkába álltak a közterület-felügyelők, 225%-kal több helyszíni pótdíjat szedtek be, 50%-kal több bliccelő utast pótdíjaztak utólagosan, egyben 99,7%-kal kevesebb utast pótdíjaztak bemondás alapján fölvett adatok szerint, és 98,8%-kal kevesebb utas távozott intézkedés nélkül.

Emellett a BKK szerint egyértelműen látszik az ellenőrzés hatékonyságának fokozódása a bevételek növekedésében is. A bejövő összeg a 2011. évi tervet mintegy 2,35%-kal, a 2012. január–április közöttit 1,9%-kal, a 2012. május–október közöttit pedig 2%-kal haladta meg.

Olvasói sztorik