Belföld

Regionális vérellátó központ épül Szegeden

A dolgozóknak és a donoroknak is kedvezőbb feltételeket teremt a szegedi regionális vérellátó központ új épülete - közölte Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója pénteken a csongrádi megyeszékhelyen.

Az Új Széchenyi Terv keretében hárommilliárd forint európai uniós és hazai forrásból 2014 nyarától új épületekben működhet a pécsi és a szegedi vérellátó központ. Mindkettőben hatékonyabbá válik a vérkészítmények előállítása, az egészségügyi intézmények vérrel való ellátása, és modern környezetben folyhat a véradás – mondta a szakember azt megelőzően, hogy lerakták a szegedi központ alapkövét.

A vérellátásban az elmúlt 30 évben nem volt mostanihoz hasonló fejlesztés. A szegedi vérellátó elődjét 1951-ben alapította Gál György professzor. Többek között az ő munkája teremtette meg a hátteret ahhoz, hogy 1962-ben Szegeden hajthassák végre az első vesetranszplantációt Magyarországon.

A háromszintes, 1340 négyzetméteres központot a Ferroép Zrt. építi. A földszinten a vérraktár és a vizsgálók kapnak helyet, az első emeleten működnek majd a laborok és a véradóhelyiségek, a harmadik szinten az irodákat és a szociális blokkot alakítják ki. Az épület tetején napelemek termelik majd a központ üzemeltetéséhez szükséges villamos energia egy részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik