Belföld

Bajai választás: feljelentést tesz az MSZP

bajai-valasztas(960x640)(1).jpg (bajai választás)
bajai-valasztas(960x640)(1).jpg (bajai választás)

Két MSZP-s politikus büntetőfeljelentést tett a bajai választások ügyében, többek közt azért, mert szerintük mobiltelefont és tűzifát ajánlottak fel, illetve adtak, így a választópolgárokat anyagi juttatással befolyásolták.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a „választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény” gyanúja miatt Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese és Legény Zsolt, az MSZP Demokrácia Központjának vezetője – derül ki az MSZP közleményéből.

A megismételt választásról több médium is beszámolt. Ezen beszámolók alapján valószínűsíthető, hogy a választókat ismét szervezetten utaztatták, mobiltelefonokat ígértek nekik, illetőleg tűzifa osztására is sor kerülhetett a szavazatok manipulálása, jogellenes megszerzése érdekében. Az ATV híradójában nyilatkozó ismeretlen hölgy saját elmondása alapján azért szavazott a Fidesz jelöltjére, mert szavazatáért cserébe tűzifát kapott, illetőleg a későbbiekben is fog kapni.

A szavazási magatartásra tekintettel mobiltelefon és tűzifa felajánlása, illetve juttatása, álláspontunk szerint megvalósítja a választópolgárok anyagi juttatással történő befolyásolását, és ezzel kimeríti a választás rendje elleni bűncselekmény tényállási elemeit. A választópolgárok „etetése-itatása” adott esetben szintén felvetheti az anyagi juttatással történő befolyásolást és ezzel a bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

A fentiek alapján az MSZP kéri a nyomozás megindítását és a büntetőeljárás lefolytatását. Kérik továbbá, hogy a nyomozó hatóság derítsen fényt arra is, kinek az érdekében, kinek a megbízásából és milyen finanszírozásban került sor a bűncselekmény megvalósítására.

A hétvégén Baján a 3-as számú választókörzet 32-es szavazókörében megismételt időközi önkormányzati választást tartottak, mert az első választáson kampánycsendsértés történt.

Olvasói sztorik