Belföld

Államtitkár is kapott földet pályázat nélkül

Czerván György (czerván györgy)
Czerván György (czerván györgy)

Egy földművelésügyi államtitkár és legalább hét országgyűlési képviselő kapott pályázat nélkül állami birtokokat – írja a Blikk.

Kapcsolódó cikkek

Czerván György agrárállamtitkár cége, az Aranyszarvas Zrt. Tápiószentmártonban jutott egy 5,8 hektáros területhez, amelyet október 15-ig használhat a cég. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ugyanis meghirdette a termőföldet, így azt a jövőben egy magánszemély művelheti – válaszolt az államtitkár nevében a vidékfejlesztési tárca. Hangsúlyozták, hogy Czerván három és fél éve nem dolgozik a cégnél, ám vagyonnyilatkozata szerint 24,88 százalékos tulajdoni hányada van benne. A több mint 1100 hektáron gazdálkodó Aranyszarvas Zrt. közel 130 milliós uniós támogatást zsebelhetett – derül ki a Blikk cikkéből.


Czerván György
Fotó: MTI / Földi Imre

A legtöbb birtokot Farkas Sándor fideszes képviselő cége, a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. kapta, összesen 82 darabot Fábiánsebestyénben és Eperjesen. Farkas szerint sok kis, legfeljebb egy-két hektáros földdarabról van szó, amelyek a korábbi földet életjáradékért program keretében kerültek az államhoz. A képviselő hozzátette, hogy több földet is meghirdetett az NFA, de a politikai támadások elkerülése érdekében nem indultak ezeken a pályázatokon. Farkasnak 38 százalékos tulajdonrésze van a Kinizsiben, amely a nagybirtokos vállalatok közé tartozik a 3400 hektárra becsült területével.

Örvendi László viszont nem nyilatkozott a Blikknek, amely kiderítette, hogy a kormánypárti honatya cége, a Nagyhegyesi Mezőgazda Kft. – amit a képviselő 6 százalékban birtokol – két területet nyert el.

Hanó Miklós békéscsabai alpolgármester Békéscsabán kapott egy állami birtokot. A mellékállásban kórházigazgatóként dolgozó fideszes képviselő, Daher Pierre felesége, Daher Rima pedig két állami területet kapott.

A Blikk sikeresen kiperelte NFA-tól azt a listát, hogy kik nyertek pályáztatás nélküli földeket. A listából csak az derül ki, hogy hány földbirtokot adtak így bérbe, az nem, hogy mekkora területről van szó. A lista alapján az mindenesetre kiderült, hogy Orbán Viktor bizalmasa, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és a Fidesz egykori pártpénztárnoka, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó társaságoknak is jutott a pályázat nélkül kiadott földekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik