Belföld

Lovat ad a kormány az offshore lovagok alá

A Lehet Más a Politika szerint a kormányzat letette a fegyvert az offshore lovagokkal szemben.

Az LMP írásban kérdezte a miniszterelnököt, mikor űzi ki a kormány az offshore lovagokat az államigazgatásból. Az ellenzéki párt szerint a kormány már több mint három éve hadakozik szavakkal az offshore lovagok ellen, miközben évről évre állami és uniós forrásokból származó milliárdok kerülnek adóparadicsomokba rejtett, átláthatatlan tulajdonosi hátterű cégekhez.

Magányos offshore lovagok helyett Magyarországon már offshore lovagrend dúl, az átlátható tulajdonosi viszonyokat megteremteni szándékozó LMP javaslatok, vagy éppen a párt tavaszi, az offshore cégek uniós támogatásának ügyében tett vizsgálóbizottsági kezdeményezése mind-mind cinikus elutasításra lelnek – emlékeztetett az ellenzéki párt.

Az LMP előzőleg arról kérdezte Orbán Viktort, mikor söpröget végre a kormány legalább a saját portáján, mikor teszi összeférhetetlenné, hogy nem átlátható tulajdonosi hátterű gazdálkodó szervezetben tulajdonosi részesedéssel rendelkező személyek állami vezetők, illetve közszolgálati tisztviselők legyenek?


Fotó: LMP / Bruzák Noémi

Azóta kiderült a kormány nem űzi el az offshore lovagokat. Az LMP két társelnöke – Szél Bernadett és Schiffer András – így értékelte a fejlesztési miniszter válaszát, amelyben bemutatta az offshore ellenes kormányzati fegyverek széles palettáját, “az üres szavaktól kezdve a szómágiáig”.

„Miközben a fejlesztési miniszter bőszen mantrázza, hogy a kormány határozott lépéseket tett a közpénzek és magánvagyonok adóparadicsomokba menekítése ellen, a hazai offshore lovagok zavartalanul portyáznak a kedvező adózású offshore területeken” – írta a két társelnök.

Szerintük a letelepedési államkötvényt forgalmazó vállalkozások nyíltan adóparadicsomokban tevékenykednek. Az offshore lovagok, például éppen a fejlesztési miniszter államtitkára energiatámogatásokat elosztó állami vezetők lehetnek. Nem mellékesen olyan cégek kaphatnak vissza nem térítendő állami támogatást, melyeknek nem megismerhető a tényleges tulajdonosa.

Az LMP szerint a szavak helyett elérkezett a tettek ideje, ezért a párt olyan törvényjavaslatot fog benyújtani, ami állami vezetők és kormánytisztviselők esetén megtiltja az offshore tulajdont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik