Gazdaság

Birtokmaximumot vezetne be az LMP

termőföld (termőföld, föld, földművelés, mezőgazdaság, kapálás)
termőföld (termőföld, föld, földművelés, mezőgazdaság, kapálás)

Agrároligarchák ellen menne a Lehet Más a Politika, miközben a földtörvény zárószavazását elhalasztották.

Az LMP 1200 hektáros abszolút birtokmaximum bevezetését szorgalmazza – jelentette be Schiffer András.

A Lehet Más a Politika társelnöke közölte: pártja előírná, hogy ötszáz hektár felett senki sem juthat állami földhöz, valamint a földtörvényt kiterjesztené az állami földekre is. Egy ötéves átmeneti időszak után olyan visszamenőleges birtokszabályozást vezetnének be, amelyik kiterjed a korábban megszerzett birtoktestekre is – mondta a független képviselő.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

A helyi földbizottságoknak minden adásvételi és haszonbérleti szerződés esetében legyen együttműködési és vétójoga – sorolta tovább javaslataikat. Hozzátette: arra is kérik a kormányt, hogy haladéktalanul terjessze a Ház elé az új szövetkezeti törvényt. Schiffer azt mondta, hogy a 2014-es választásokon ezeknek az elképzeléseiknek a végrehajtására kérnek majd felhatalmazást.

A parlament hétfőn tartotta volna az új földforgalmi törvény zárószavazását, de azt „váratlanul elhalasztotta a kormány”.

Ha ide kattint, elolvashatja, hogy véreztetik ki az ország talán legnagyobb biogazdaságát. Itt pedig a földtörvény legnagyobb fideszes kritikusa, Ángyán József beszél oligarchákról és a magyar mezőgazdaság pusztulásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik