Belföld

A rabokkal fizettetnék a rezsit

borton(210x140)(1).jpg (börtön, )
borton(210x140)(1).jpg (börtön, )

Az új büntetés-végrehajtási kódex szerint a börtönöknek részben önellátóvá és önfenntartóvá kell válniuk, hogy ezzel is mérsékelhető legyen az intézményrendszer működtetésének költsége – írja a Népszabadság.

Még idén a kormány elé kerül a napokban társadalmi vitára bocsátott új büntetés-végrehajtási kódex, amelyről a parlament a jövő év első felében dönthet. A tervezet szerint a jövőben a börtönfalakon belül engedélyezett pluszszolgáltatások rezsiköltségét is a raboknak kellene viselniük. Idetartozik a zárkákban használt műszaki berendezések – hűtő, televízió, merülőforraló – által fogyasztott áramnak vagy az egyéni sportolási igényeket kiszolgáló konditeremnek fűtési és villanyszámlája: ezeket áthárítanák az elítéltekre.

A Népszabadság cikke szerint az új kódex szabályozná a telefonhasználatot is, a fogházakban hetente legfeljebb 65 percig, fegyházakban maximum 15 percig beszélhetnének a rabok a szeretteikkel, de a telefonálás teljes költségét nekik kell majd fedezniük.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza szerint az üdvözlendő alapelvekkel sok esetben ellentétesek a tervezetben szereplő részletszabályok.

Jelenleg évi 15-16 milliárd forintba kerül évente az államnak a 18 ezer fogvatartott ellátása, azaz egy elítélt esetében naponta 2300 forintba, miközben a rabok mindössze napi 300 forinttal járulnak hozzá a fogva tartásuk költségeihez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik