Belföld

18 ezerért maradhatott újszülöttje mellett az anya

baba (baba, csecsemő)
baba (baba, csecsemő)

Napi kétezer forintot kért a kórház egy kismamától, aki újszülött babájával a kórházban maradt, hogy szoptatni tudja a besárgult kislányt.

A Blikkben olvasható történet szerint a kicsi augusztus végén született. Egy pénteki napon ki is engedték őt és édesanyját a kórházból, hétfőn azonban vissza kellett menniük, mert a baba besárgult.

Az anyával már érkezéskor közölték, amennyiben maradni akar, hogy szoptathassa gyermekét, akkor bizony fizetnie kell napi kétezer forintot az ott tartózkodásért. Vagy haza is mehet, és akkor a nővérek majd tápszerezik a gyereket. A háromgyermekes nő felháborodott, de természetesen kislánya mellett maradt. Kilenc napot kellett az intézményben tölteniük, mert a baba valamilyen fertőzést is elkapott. A nem kívánt „vakációért” így 18 ezer forintot szurkolt le a család.

A bulvárlap az ügy kapcsán megkereste az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat is. Azt közölték: az egészségbiztosítási törvény szerint az OEP a kórháznak finanszírozza a 14 év alatti kórházban fekvő gyermek szülőjének kórházi ellátását, amelyért az OEP 3000 Ft-ot fizet naponta az intézménynek. A kórházi ellátásért az intézmény a beteg hozzátartozójától pénzt nem kérhet, kivéve, ha a hozzátartozó többletszolgáltatást, például internetet, színes tv-t kér.

A kórház igazgatója szerint szabályosan jártak el. A történet további részleteit itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik