Belföld

Bajnai megszüntetné a szociális temetést

bajnai gordon (bajnai gordon, )
bajnai gordon (bajnai gordon, )

A nyudgíjasoknak udvarolt a volt kormányfő.

Az időskorúak nem terhet jelentenek, hanem a nemzet tartalékát – mondta Bajnai Gordon az Együtt-PM szövetség ajánlata az idősödőknek című előadásában. A Nyugdíj- és időskor kerekasztal-konferencián a szövetség vezetője azt ígérte, ha lehetőséget kapnak rá, 2014 után az idősek élettapasztalatára, bölcsességére építenek, partnernek kérik fel ezt a korosztályt.

Lehetne nyugdíj mellett dolgozni, nem kéne sírt ásni

Bajnai Gordon két azonnali intézkedést tervez, ha pártja kormányra kerül: megváltoztatják a szabályt – mondta -, amely megtiltja a nyugdíj melletti munkavállalást, és megszüntetik a szociális temetést. Gazdaságpolitikai értelemben bűnnek nevezte, hogy a nyugdíj melletti munkavégzést a kormány megtiltotta, indoklásul hozzáfűzve, az ország nem engedheti meg magának ezt a luxust, amikor munkára, tudásra van szüksége.

Az elvándorlásról szólva azt mondta, az országot elhagyók munkája, értékteremtése hiányzik a GDP-ből és hiányzik a nyugdíjrendszer fenntartásához is. Tájékoztatása szerint az Együtt-PM szövetség 2014 után meghirdeti a Gyere haza, maradj itthon! elnevezésű programját, ami a fiataloknak és időseknek egyaránt érdeke.

Kijelentette: ha lehetőséget kapnak rá, 2014 után az egyik nagy feladatnak azt tartja, hogy nem kapkodva, hanem az idősekkel és a fiatalokkal konzultálva megoldást találjanak a nyugdíjrendszer fenntartására. Középtávon olyan nyugdíjrendszert szeretnének létrehozni, amely minimális megélhetést mindenkinek biztosít.

Az Együtt-PM szövetség vezetője azt is szeretné elérni, hogy az idősödők is kapcsolódhassanak a képzésekbe, a kormányzat pedig támogassa azokat a speciális munkaformákat, amelyek társadalmi hasznot hoznak. Ezenkívül visszaállítaná a bizalmat a nyugdíjrendszer iránt, átláthatóvá tenné az egészségügyi rendszert, és nagyobb megbecsülést szerezne az idősekkel foglalkozó szakembereknek.

Felülvizsgálnák, amit a rokkantakkal tettek

A rokkantnyugdíjakról szólva kifejtette: sok rokkant embert alázott meg a kormány által bevezetett új rendszer, ezért a túlkapások gyors korrekciójára, felülvizsgálatára lehetőséget kell adni, ugyanakkor a fogyatékkal élők számára munkalehetőséget kell biztosítani.

A Fidesz Bajnai beszédére reagálva közölte: a nyugdíjasok már megtanulták, hogy semmi jót nem jelent, ha Bajnai Gordon ajánlatot tesz nekik. A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Bajnai Gordont valójában nem érdekli a nyugdíjasok helyzete, “ezt még a baloldali szociáldemokrata párt elnöke is megerősítette”.

A Fidesz szerint a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt ugyanakkor a megszorításokat leginkább a nyugdíjasok szenvedték meg. Egyetlen tollvonással egyhavi nyugdíjat vettek tőlük, a nyugdíjemelések elmaradtak, ezalatt a gáz árát háromszorosára, az áramét duplájára emelték – írták.

A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok a magyar emberek nyugdíj-megtakarításait külföldi pénztárak kezére játszották át, miközben az állami nyugdíjkassza az összeomlás szélére került – tették hozzá, hangsúlyozva, “ha a bukott baloldalon múlik, ma már a nyugdíjak kifizetése is veszélyben lenne”. Meglátásuk szerint Bajnai Gordon “ma is előbb csökkentené a  bankárok, mint a nyugdíjasok terheit”.

Arra is kitértek, hogy a Fidesz nemcsak szavakban, hanem tettekben is a nyugdíjasok mellett áll. Mint írták, a jelenlegi kormány infláció fölött emelte a nyugdíjakat, lehetővé tette a nőknek, hogy 40 év munka után nyugdíjba vonulhassanak, a kommunista diktatúra áldozatainak pedig nyugdíjjárulékot biztosít. A nyugdíjasok mindennapi megélhetését rezsicsökkentéssel segítik – hangsúlyozták. Csökkent a gáz, az áram, a távhő, a vízdíj, a csatornadíj, a szemétszállítás, a PB-gáz, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díja. A fűtési szezontól pedig további 11,1 százalékkal csökken a gáz, a távhő és az áram ára – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik