Katonazenekari Fesztivál (katonazenekar, )
Belföld

Katonazenekarok árasztják el Fehérvár belvárosát

Fehérvári gyakornok
Fehérvári gyakornok

2013. 08. 14. 13:35

A fehérvári mellett a tatai, a veszprémi és a kaposvári helyőrség zenészei adnak műsort a Belváros több pontján, majd az estet a Honvéd Táncegyüttes műsora zárja a Zichy ligetben. Az augusztus 16-i, pénteki programra a házigazda Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar térzenével hívta meg a városlakókat.

A katonaélet elválaszthatatlan része a zene, évszázadokra visszamenően ismert a helyőrségekben működő katonazenekarok története. A korabeli iratok szerint a Székesfehérváron állomásozó ezredeknek is már az 1700-as évektől voltak zenekaraik. Ezektől az időktől egészen máig folyamatosan tevékenykedik Székesfehérváron katonazenekar.

A fesztivál névadója, Fricsay Richárd katonakarmesterként került városunkba, és hozott zenei virágkort az 1900-as évek elején. A karmester nevét ma Székesfehérvár Önkormányzatának zenei díja őrzi, amellyel a házigazda Székesfehérvári Helyőrségi Zenekart 2011-ben tüntették ki. A katonazene és a katonazenekari fesztiválok hagyományát viszi tovább az augusztus 16-i rendezvény is, amellyel a 2013-as Szent István Emlékévhez csatlakozott a Magyar Honvédség és az Összhaderőnemi Parancsnokság.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.