Belföld

Csecsemők halála miatt vizsgálják a kórházat

kórház (kórház)
kórház (kórház)

Több koraszülött csecsemő is meghalt néhány nap alatt a miskolci kórházban. A minisztérium vizsgálódik.

Az egészségügyért felelős államtitkárság augusztus 8-án azonnali vizsgálatot indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött-Újszülöttpathológiai Osztályán “sajnálatosan bekövetkezett halálesetekkel kapcsolatban” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A osztályon néhány nap alatt több, igen kis súlyú, nem kellően fejlett koraszülött csecsemő életműködését nem sikerült fenntartani. Mivel az esetek halmozódása felvetette egy esetleges fertőzés lehetőségét, az egészségügyi hatóság járványügyi vizsgálatot kezdett.

A Kórház azonnal meghozta a legfontosabb járványügyi intézkedéseket: átszervezték az érintett osztályon az elhelyezést, a higiénés rendszabályok fokozott betartása mellett folyamatos ellenőrzést végeznek, illetve jelentő szolgálatot működtetnek. Az elhunyt  koraszülöttektől vett mintákat az OEK Nemzeti Referencia Laboratóriumában jelenleg is vizsgálják – áll a közleményben.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), illetve a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) megtette a szükséges lépéseket, óvintézkedéseket és erről folyamatosan tájékoztatja az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságát. A vizsgálat jelenleg is folyamatban van.idézi a Hvg.hu.

Csiba Gábor, a kórház igazgatója a hvg.hu-nak azt mondta, nincs szó semmiféle fertőzésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik