Belföld

Trafikmutyi: Némethné kontra Némethné

Nemeth-Laszlone(1)(960x640)(2).jpg (németh lászlóné, )
Nemeth-Laszlone(1)(960x640)(2).jpg (németh lászlóné, )

Szándékosan sért törvényt az állam – írja a Blikk, amely szerint a saját maga írta szabályokat szegi meg a fejlesztési tárca.

Annak ellenére küldik vissza a fejlesztési miniszter utasítására a sikertelen pályázatokat a pályázóknak, hogy ezt a fejlesztési miniszter aláírásával kihirdetett pályázati kiírás egyenesen kizárta. „A kiíró a benyújtott pályázatokat nem szolgáltatja vissza sem egészben, sem részeiben” – állt szó szerint a dokumentumban.

Most viszont azt állítja a minisztérium, hogy a vesztes pályázati anyagok megőrzésének sem jogi, sem szakmai indoka nem áll fenn, illetőleg azok megőrzésére és kezelésére a célhoz kötöttség megszűntével sem a kiírónak, sem a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek nincs jogi lehetősége.

A hazai korrupcióellenes szervezet másképp látja ezt. A Transparency International jogi igazgatója szerint ezzel olyan helyzetet teremt a minisztérium, hogy ne derülhessen ki, a vesztesek esetleg sokkal jobb pályázatot nyújtottak be a győztesként kihirdetetteknél.

Ez azt a feltételezést erősíti, hogy egy egész piac lenyúlása történt állami segédlettel – fogalmazott Ligeti Miklós. A pályázati anyagok nyilvánosságáért küzdő szervezetek, médiumok a pályázati anyagok visszaküldése után hiába nyernének a tárcával szemben, nem bizonyíthatnák a visszaéléseket.

A nagy trafikos tarolás

Sok ezer élelmiszerbolt mehet tönkre a kistelepüléseken a dohányboltok megnyitása után, a csökkenő élelmiszerpiacon a kisboltok számára a legkisebb forgalomkiesés is végzetes lehet – hívta fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A trafikokban a cigaretta mellett az élvezeti cikkek teljes köre árusítható, ami a többi bolt számára újabb veszteség forrása, ez az új trafikrendszer súlyos hibája – közölte az OKSZ. A szervezet szerint a kistelepülések boltjai, és általában a kis élelmiszerüzletek kerülnek a legnehezebb helyzetbe.

A szövetség kitért arra is: a trafikpályázati rendszer nem szabályozza a dohányboltok elhelyezkedését. A koncessziónyertesek egy része a trafik helyéül egy régi árusítóhely, élelmiszerüzlet szomszédságát választotta, ami lehet saját élelmiszerboltja is. Ezzel kettészakadt a kereskedők tábora, a trafikos árusítóhelyek jelentős versenyelőnyhöz jutnak.

Az új trafikrendszer ötezer új értékesítőhely belépését jelenti az egyébként is nehézségekkel küszködő fogyasztásicikk-piacon. Az OKSZ szerint már megfigyelhető az is, hogy a koncessziónyertesek szereznek trafikjuk szomszédságában üzlethelyiséget, ahol feltehetően élelmiszerboltot nyitnak. Végül ötezer trafik helyett rövidesen ötezer szatócsüzlet lesz – fogalmaz közleményében a szövetség. A szervezet felhívja a figyelmet arra is: a jogszabályok szerint az élelmiszerek árusításához megfelelő szakképesítés szükséges, és kérdéses, hogy ezzel minden trafikos eladó rendelkezik-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik