Belföld

A földminiszter elégedett gazdákat lát

Összeeresztjük Fazekast és Ángyánt.

Bár áll a bál a minap jobbikos ostrom alatt elfogadott földtörvény körül, az illetékes miniszter azt mondja: a gazdák elégedettek. Fazekas Sándort a hétfői Népszabadság szólaltatta meg. Az interjúban Fazekas elutasítja a vádat, miszerint az új földtörvény „szétveri a versenyképes nagyüzemeket”. „Mielőtt kritizálnak, nem baj, ha alaposan elolvassák és megértik a törvényt – így a miniszter. – Nem igaz, hogy holnap megszűnnek a nagyüzemek, és emiatt eljön a világvége. A gazdák száma az eddigi szabályok szerint is nő, idén 4 ezerrel többen igényeltek agrártámogatást, mint tavaly. Emelkedett és valamennyire fehéredett a foglalkoztatás, amely 27 ezer fővel nőtt a mezőgazdaságban.”


Fotó: MTI / Kovács Attila

Az FN24 a közelmúltban megszólaltatta Fazekas egykori államtitkárát, a Fidesz-frakcióból kilépett Ángyán Józsefet. Aki egyebek mellett azt kifogásolta, hogy nemcsak magyar, hanem uniós állampolgárok is földhöz juthatnak hazánkban. Ángyán „kész átverésről” beszélt, mondván: bár a passzusok külföldi számára nem tesznek lehetővé vásárlást, de „a külföldi kifejezés jelentése a törvényben: EU-n kívüli állampolgár. Vagyis nálunk az osztrák nem külföldi, így ötszázmillió ember szerezhet magyar földet a magyarokkal azonos feltételek mellett.”

Fazekas válasza erre a kérdésre: „A földnek a szabad mozgás körébe kell tartoznia, ezt az elvet teljesítjük. De, hogy ténylegesen ki tud nálunk földet vásárolni, azt a saját gazdáink érdekében feltételekhez kötjük, amelyeket kevesen tudnak teljesíteni.”

Hangulatkeltés?

Ángyán szerint igazából „nem is a külföldiek itteni földvásárlása a fő baj, hanem a magyar spekulánsok megerősítése… És vajon boldogítja azokat, akik zsellérek lesznek, hogy nem osztrák az úr, hanem magyar? Boldogítja őket, hogy Csányi a gazda, s nem Strauss?” Fazekas védekezése: „Egyszer minden haszonbérleti időszak lejár. Akkor újra meghirdetjük az állami földet, és a kicsiket támogatjuk. Ez nem jelenti azt, hogy a jelenlegi használó ne pályázhatna… A törvény mindenkire egyformán vonatkozik.”

Fazekas szól a zsebszerződésekről is. „Majd keresi a rendőrség meg az ügyészség, mert a tilalma benne van a Büntető törvénykönyben. A földtörvényben mi azt tudtuk megakadályozni, hogy a zsebszerződéseket érvényesíteni lehessen. Az adásvételi szerződést fémszálas biztonsági állami papírra kell írni, amit nem lehet visszamenőleg előállítani. Így senki nem tud előállni egy megsárgult papírral, amelyen csak a dátum friss, hogy ő most vette a földet. És ott lesz a helyi földbizottság, meg a hatóság, amely vizsgálja, hogy a vevő megfelel-e minden feltételnek – például három éve helyben lakik-e.”


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Népszabadság újságírója fölvetette: botrányos tapasztalatok övezik a földbérleti pályázatokat, átláthatatlanok az eljárások, a vesztesek és a közvélemény nem hasonlíthatja össze a vesztes és a nyertes pályázatokat. „Szerintem a pályáztatás törvényes keretek közt zajlik – szól a miniszteri válasz. – Ezerhétszáz pályázat van mögöttünk, ebből 40-50 körül zajlik a hangulatkeltés.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik