Belföld

Egyre több bajt okoz a hőség

Kanikula(960x640)(3).jpg (kánikula)
Kanikula(960x640)(3).jpg (kánikula)

A nagy meleg egyre jobban megviseli a szervezetünket és a légszennyezettség is nő. Holnap 37 fok körül lesz a maximum.

Újabb melegrekordok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tájékoztatása szerint a fővárosban, Újpesten 37,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, a Bács-Kiskun megyei Kelebián pedig új országos napi melegrekord 37,3 fok lett.

Ugyancsak megdőlt szerdára virradóra az eddigi legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord is. A legmagasabb értéket hajnalban a Kab-hegyen mérték, ahol csak 24,2 Celsius-fokra hűlt le éjszaka a levegő.

Újabb figyelmeztetés

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható, így ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
A többi megyére és a főváros területére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül is kiemelték Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna és Pest megyét, valamint Budapestet, ahol 27 fok feletti napi középhőmérséklet várható.   

A meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztetett, hogy csütörtökön is nagyon erős, 7,9-es UV-B sugárzás várható.

Egyre rosszabb a levegő

Nyíregyházán a levegő ózonkoncentrációja túllépte az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket. Parillák Gabriella, az önkormányzat sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a Széna téri mérőállomás szerda délben 202,2, délután egy órakor 194,8, két órakor pedig 182,8 mikrogrammos értékeket mért, és még délután négy órakor is a tájékoztatási küszöbérték (180 mikrogramm) feletti adatot rögzítettek. A következményekről, teendőkről itt olvashat.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet adatai szerint Debrecenben és több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen is kifogásolt volt szerdán a levegő ózonkoncentrációja.

A meleg veszélyei

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a forró nyári napok jelentősen megterhelik a szervezetet, egyben óvatosságra szólította fel az embereket.
Közleményük szerint a napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli átlagosan a halálozás kockázatát, 12 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozásét.
Azt javasolták, hogy mindenki igyon sok folyadékot, elsősorban szénsavmentes vizet vagy teát, és jót tesz az is, ha hideg vagy langyos vízzel, akár többször is lezuhanyozunk egy nap, és pár órát légkondicionált helyiségben töltünk. Jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek fogyasztása, hasznos a széles karimájú kalap és a napszemüveg használata.

Arra figyelmeztetnek, hogy a hőségben a csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessék, és senki ne hagyjon gyereket vagy állatot zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

A víz a legjobb fegyver a kánikula ellen

A rosszullétek megelőzése érdekében több nagyvárosban, például Nyíregyházán, Székesfehérváron és Kaposváron vizet osztottak a járókelőknek, valamint párakaput állítottak fel.

Vizet osztott a MÁV-Start több budapesti pályaudvaron és tizenkét nagyobb vidéki állomáson az utasoknak, a szakemberek pedig folyamatosan mérték a sínek hőmérsékletét.
Azt javasolták az utasoknak, hogy elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal induljanak útnak.

Újabb kemény nap jön

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik