Belföld

Csendes városi közgyűlés volt Szegeden

Közgyűlés Szegeden (Közgyűlés Szegeden)
Közgyűlés Szegeden (Közgyűlés Szegeden)

Új igazgatókról, önkormányzati társaságok üzleti terveiről, rendvédelmi szervek beszámolóiról döntöttek a pénteki közgyűlésen. Szokatlanul csendesen, gyorsan pörögtek a napirendek.

Adok-kapok

Csókosok felmérésével lehet üzletet indítani, nem a piac felmérésével –indította a közgyűlést Nagy Sándor, Szabad Városért Egyesület képviselője. Szegedi boltosok százai fognak tönkremenni a termékkör bővítése miatt. Bohács Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője üdvözölte, hogy Magyarország kikerült a túlzott deficiteljárás alól és kijelentette, hogy tovább harcolnak a rezsi csökkentésért.

Üzleti tervek

A Környezetgazdálkodási Kht üzleti terve, amely a tavalyihoz képest jelentős bevétel kieséssel számolt, simán átment. Makrai László, igazgató a személyszállítási díjak csökkentésével és a lakosság gyenge szelektív szemétgyűjtési hajlandóságával magyarázta a tervezetet. Kevesebb lelkesedéssel fogadták a szocialista képviselők az SZKT üzleti tervét, s hasonlóan sok kritikát kapott a Testamentum Kft is, végül a szavazáson mindkettő önkormányzati cég zöld utat kapott.

Iskolák „államosítása”

Botka László beszámolójában a KLIK alkalmazott pedagógusok és a szülők bizonytalanságára hívta fel a figyelmet, de kitért arra is, hogy a Szegedi Tankerület késlekedik a számlák kiegyenlítésével, a beszámolóban még 50 millió forint tartozást említ a polgármester, a közgyűlés időpontjáig ez az összeg a felére csökkent. A szocialisták szerint mindez az együttműködés nehézségéről árulkodik. Szerintük az oktatás színvonalában már most tetten érhető némi romlás: vannak olyan kiegészítő programok, amelyeket szeptembertől – pénz híján – már nem tudnak elindítani az intézmények. Póda Jenő, fideszes képviselő azt javasolta, hogy a város dolgozzon ki olyan támogatási konstrukciókat, amelyekkel ezek a programokat folytatni lehet. Botka felháborodott a javaslaton, szerinte a kormány vonta el a pénzt, nevetséges, hogy most azt várják, hogy a csökkentett büdzséből plusz pénzt varázsoljanak elő. Kalmár Ferenc, a KDNP képviselőjének tapasztalata az, hogy a tanárok megértették a központosítás értelmét, s a szülők sem panaszkodnak. Mellesleg – vitáztak a jobboldaliak – a mamut intézmény terve a szocialisták fejéből pattant ki, akkor nagyon jól tudtak érvelni a központosítás elve mellett, amikor kormányon voltak.

Kiskertek

Egy lépéssel közelebb kerültek a kiskert tulajdonosok is a céljaikhoz: Gyimesi László, fideszes városatya indítványában a város főépítészét arra kérte, hogy dolgozza ki, miképp illeszthető be a SZÉSZ-be a beépíthetőség 3%-ról 5%-ra emelése. Nagy Sándor, képviselő arra hívta fel a figyelmet, ne ígérjenek semmit a tulajdonosoknak, mert a legutóbb elfogadott közgyűlési határozat szerint előbb a hatástanulmányokat kell elkészíteni, s ezt követheti egy esetleges módosítás a beépíthetőségre vonatkozóan.

Sima ügyek

Hat művelődési házban új igazgatót választottak, megegyeztek az Ifjúsági Ház új vezetőjének személyében is. Tóth Károly, a kulturális bizottság szocialista elnöke arra emlékeztetett, hogy a nyertes pályázó szándékában áll – ahogy ezt a bizottság csütörtöki meghallgatásán elmondta- az eddigi, veszteséget okozó szerződések felülvizsgálata. Sima ügy volt a városi rendőrkapitány beszámolója, ezt egyedül Keresztúri Farkas Csaba, jobbikos képviselő nem fogadta el.

Nem sima ügy

Keresztúri Farkas Csaba kezdeményezte, hogy a város bontsa fel a Lapcom Kiadóval kötött szerződését. Mózes Ervin, jegyző szerint ez pusztán pár milliós összeg, a polgármesternek nem kell egy ilyen szerződés megkötéséhez a közgyűlés jóváhagyása. A jobboldali képviselők megszavazták a szerződés felbontását, Botka a szavazás után annyit jegyzett meg, hogy ennek ellenére marad a szerződés.

Végszó: ismét trafik

Kérdőre vonta Tóth Károly, szocialista képviselő Bohácsot: a vagyongazdálkodási bizottság elnökeként tudott-e arról, hogy az egyik IKV kezelésben levő üzletet egy pár napos cég vette volna bérbe, ehhez kérték Bohács segítségét. Bohács nem tudott erről, minden szokásosan zajlott. A fideszes frakcióvezető válaszát a közgyűlés elfogadta.
PS A város értékesítené a volt Széchenyi Gimnázium és az Osztrovszy utcai Általános Iskola épületeit. A jobboldali képviselők ez utóbbi eladásához nem járultak hozzá.

Szlavkovics Rita

Ajánlott videó

Olvasói sztorik