Belföld

Ellentmondások az iszapömléssel kapcsolatban

Vörösiszap (Vörösiszap)
Vörösiszap (Vörösiszap)

Sem az időpontokat, sem a látottakat illetően nem egyezett a tanúk vallomása.

Alapvetően eltért egymástól a vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper keddi tárgyalásán meghallgatott szemtanúk vallomása, ezért szembesítették őket egymással.

A Veszprémi Törvényszék a kolontári tojásüzem két dolgozóját hallgatta meg tanúként, és őket szembesítette a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. két korábban szemtanúként már kihallgatott szivattyúkezelőjével. A vízmű egyik Kolontáron dolgozó karbantartóját is meghallgatták helyszíni tapasztalatairól.

Óriási hangja volt

A tanúk valamennyien a vörösiszap-tározók Kolontár felől eső részén tartózkodtak, amikor 2010. október 4-én átszakadt a X-es kazetta gátja. Feltételezések szerint mindenkinél előbb látták, hogy nagy a baj. A kolontári tojásüzem dolgozói egybehangzóan azt vallották, hogy nagy hanggal történt a gátfal átszakadása. Puffogó, durrogó hangot idézett fel egyikük, aki szúrós szagot is érzett, míg a másik tanú iszonyú morajlást hallott.

A tanúk szerint a kolontári dombról látták útközben, hogy átcsap a víz a tározó felett, ezért mentek közelebb a gáthoz. Felidézték, hogy a gáttestből kiszakadó faldarabok letarolták a villanyoszlopot, majd a leszakadó villanyvezeték az autójuk mellé csapódott. A sokkhatástól először tovább sem tudtak indulni.

Tudták, hogy nagy a baj, de mégsem értesítettek senkit.A tárgyaláson külön-külön elmondták, hogy a tojásüzem tulajdonosát hívták fel, de a hatóságokat nem értesítették. Egyikük meg is jegyezte, hogy emiatt azóta is lelkiismeret-furdalása van.

A tanácsvezető bíró és az ügyész a tárgyaláson többször is rámutatott, hogy alapvetően eltér a tanúk nyomozás során tett vallomása a tárgyaláson elmondottakhoz képest. A tojástelep vezetője – aki később a mentésben megsérült – a tárgyaláson elmondta, hogy 2011-ben memóriazavart okozó betegsége volt. A telepen karbantartó társa többször is belezavarodott a vallomásába, és egy kérdésre a figyelmeztetést követően azért nem válaszolt, mert úgy vélte, azzal saját magát vádolná bűncselekménnyel.

Az elsőrendű vádlott B. Zoltán észrevételként rámutatott: a tanú többszörösen módosított vallomása szakértői véleményt alapoz meg. Az ügyész és a védők is többször próbálták tisztázni a tanúkkal a katasztrófa napjának tapasztalatait, de sem az időpontokat, sem a látottakat illetően nem egyezett a vallomásuk. A közel hat órán át tartó meghallgatásukat követően a négy tanú szembesítése eredménytelenül zárult.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottjai, összesen 15 ember ellen, a büntetőtárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött. A tárgyalás szerdán folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik