Belföld

Bayer Orbán gyenge pontja

bayer zsolt és orbán viktor (bayer zsolt, orbán viktor, )
bayer zsolt és orbán viktor (bayer zsolt, orbán viktor, )

Egy konzervatív német lap szerint a magyar kormányfő kettős játékot játszik az antiszemita szavazatok megszerzéséért. Orbán a hétvégén beszédet mond a Zsidó Világkongresszuson.

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress, WJC) háromnapos ülést tart Budapesten. A vasárnapi megnyitón részt vesz Orbán Viktor is. A rendezvényen – amelyen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt – megvitatják a zsidóságot globálisan érintő témákat, „a neonáci pártok előretörésének egyre aggasztóbb ügyét és a közel-keleti helyzetet”.

Lázár János hétfői tájékoztatóján elmondta, a miniszterelnök beszédet is mond a kongresszuson, ahol határozottan válaszolni kíván azokra a Magyarországot, a magyarságot és a kormányt ért vádakra, amelyekben „mindannyiunkat antiszemitának bélyegez a világ egy része”.

Sérelmek

Az államtitkár ezzel kapcsolatban súlyosan etikátlannak minősítette, ha a politikában, illetve az üzleti életben elszenvedett sérelmeket az antiszemitizmus vélelmezett vádjával viszonozzák.

Bejelentette: a kabinet mindent megtesz azért, hogy a vendégeknek és a magyarországi zsidó közösség tagjainak emberi méltósága ne sérüljön. Orbán Viktor ezért a legutóbbi kormányülésen arra utasította a belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogatók és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát.

Orbán gyenge pontja

A Zsidó Világkongresszussal kapcsolatban készített összeállítást a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A német konzervatív lap „Nem sokkal a bőrönd összepakolása előtt” című cikkében Stephan Löwenstein kifejtette: a Fideszt és Orbán Viktor miniszterelnököt a sajtóban állandóan „kapcsolatba hozzák az antiszemita tendenciákkal”, pedig vezető fideszes politikusok világosan elhatárolódtak az antiszemitizmustól.


Fotó: MTI / Illyés Tibor

Ugyanakkor a párt alsóbb szintjein „néha másként áll a helyzet”, de ezzel együtt sem megalapozott az a vélemény, hogy a párt és a miniszterelnök „kettős játékot játszik” az antiszemita beállítottságú szavazók támogatásának megszerzéséért.

Orbán „gyenge pontja” Bayer Zsolt – tette hozzá a FAZ szerzője, s megjegyezte: „valószínűleg már nem kell sok ahhoz, hogy beteljen a pohár”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik