Belföld

A torkán és a nyelvén sebesült meg a bostoni merénylő

Rajtautes-bostoni-robbantas(430x286)(1).jpg (bostoni robbantás)
Rajtautes-bostoni-robbantas(430x286)(1).jpg (bostoni robbantás)

Nem kizárt tehát, hogy Dzsohar Carnajeven nem tud majd beszélni - közölte a CNN.

A rendőrség letartóztatta a bostoni robbantás életben maradt feltételezett tettesét, Dzsohar Carnajevet – jelentette helyi idő szerint péntek este a CNN hírtelevízió.

A hírt rendőrségi illetékesek is megerősítették. Néhány perccel korábban a CNN közölte, hogy Dzsohar Carnajev egy családi ház hátsó udvarán, egy ponyvával letakart csónakban bújt el, és ott volt az elmúlt órákban. A rendőrség többszöri felszólítására sem adta meg magát, ezért könnygázzal próbálták kifüstölni a csónakból. Tartottak attól, hogy Dzsohar Carnajev, akárcsak a hajtóvadászat során meghalt bátyja, Tamerlan Carnajev, robbanóanyagot tartalmazó mellényt visel, vagy pokolgépek vannak nála.

Carnajevet a Beth Israel Deaconess kórházban ápolják, ugyanott, ahol a kettős robbantás sebesültjeit kezelik. A hatóságok hivatalosan egyelőre nem tájékoztattak arról, hogy a pénteken letartóztatott gyanúsítottnak milyen sebesülései vannak. Deval Patrick massachusettsi kormányzó csak annyit mondott, hogy állapota “súlyos, de stabil”, és egyelőre nem tud beszélni.

Dzsohar Carnajev bátyja, a hajtóvadászat során megölt 26 éves Tamerlan – aki feltehetően a robbantások értelmi szerzője volt – az utóbbi három-négy évben vált nagyon vallásossá, legalábbis elemzők szerint erről tanúskodnak a közösségi portálokon megjelent bejegyzései. Egyelőre ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy kapcsolatban állt nemzetközi dzsihadista csoportokkal. Miután tavaly augusztusban visszatért Oroszországból az Egyesült Államokba, létrehozott a YouTube videomegosztó portálon egy csatornát, amelyen megadott számos linket különféle videofelvételekhez. Egyesek közülük radikális hitszónokok beszédeit, illetve a velük készült interjúkat tartalmazták. Két, “terroristák” kategóriába sorolt filmet töröltek, nem tudni, kik és mikor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik