Belföld

Különleges koncert helyszíne lesz Hódmezővásárhely

Bessenyei-Ferenc-Muvelodesi-Kozpont-(2)(210x140)(6).jpg (Bessenyei Ferenc Művelődési Központ )
Bessenyei-Ferenc-Muvelodesi-Kozpont-(2)(210x140)(6).jpg (Bessenyei Ferenc Művelődési Központ )

A hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ úttörő kezdeményezésnek ad helyet. A Junior Prima-díjas zongoraművész, Gyöngyösi Ivett lép fel a Liszt Ferenc Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarával.

A koncerten Liszt Angelusának vonószenekari változata, Liszt Esz-dúr zongoraversenye és Brahms II. szimfóniája hangzik el Gál Tamás vezényletével – közölte a Zeneakadémia sajtóirodája az MTI-vel.

Az est szólistája Gyöngyösi Ivett, aki hétéves korában kezdett zongorázni szülővárosában, Vásárosnaményban. Tizenegy éves korában felvették a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára, majd 2011-ben a zongora tanszakra. Számos zongoraverseny győztese: tízévesen első díjat nyert az Országos Ferenczy György Zongoraversenyen Budapesten, két alkalommal győzött és fődíjat kapott a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen. Tizenhat évesen a bécsi Cziffra György Nemzetközi Zongoraversenyen Cziffra Nagydíjjal jutalmazták mint legfiatalabb résztvevő.

2010-ben első díjat nyert a rangos Krainev Nemzetközi Zongoraversenyen Harkovban, elnyerte a hamburgi Steinway&Sons Young Steinway Artist kitüntető címét. Tizennyolc évesen az EuroRadio New Talent Nemzetközi Zenei Versenyének győztese és UNESCO-különdíjasa lett negyven ország művészei közül.

Fellépett a bécsi Musikvereinsaalban és a Művészetek Palotájában, Vásáry Tamással több alkalommal eljátszotta Chopin e-moll zongoraversenyét és Schubert négykezes műveit, és olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Paul Badura-Skoda, Matan Porat, Emil Naumov, Keveházi Gyöngyi, Esztó Zsuzsa, Jandó Jenő, Bogányi Gergely és Kocsis Zoltán. 2012-ben zenei Junior Prima-díjat kapott.

A Liszt Ferenc szellemiségét mesterek és tanítványok nemzedékein át egyenes ágon továbbörökítő Liszt Ferenc Zeneakadémia aligha választhatott volna megfelelőbb helyszínt a bemutatkozásra – hangsúlyozza a közlemény.
Az 1948-ban megépült hódmezővásárhelyi művelődési központ felújításának munkálatai felett az eredeti terveket jegyző idősebb Janáky István fiai bábáskodtak. Vásárhelyi születésű édesapjuk művét Janáky István és Janáky György a megújítva megőrzés jegyében gondolta tovább a város felkérésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik