Belföld

Megvan Matolcsy utódja

Szemereyné Pataki Klaudia kapja Matolcsy György képviselői mandátumát

A jegybank élére kinevezett Matolcsy György országgyűlési képviselői mandátumát Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz) kapja. A Fidesz megyei választmánya március 13-án őt javasolta az összeférhetetlenség miatt megüresedett mandátum betöltésére. Kecskemét gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterét 2012. december 7-én nevezte ki a nemzetgazdasági miniszter a járműipari képzéssel és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztossá.

Szemereyné Pataki Klaudia 2006-ben lett önkormányzati képviselő, majd 2008-ban alpolgármesternek választotta meg Kecskemét közgyűlése. Feladata a Daimler-Mercedes projekt önkormányzati koordinációja, a szakképzési tevékenység felügyelete, a nemzetközi kapcsolatok működtetése, az önkormányzati cégek felügyelete, a város- és a gazdaságfejlesztés.

Tanulmányait a Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Főiskolán, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskolán végezte, majd a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán közgazdász diplomát is szerzett az Exeteri Egyetemen pedig továbbképzésen vett részt. Német szakmai anyaggal bővített középfokú állami nyelvvizsgája mellett angol gazdasági szaknyelvi középfokú állami nyelvvizsgája is van.

Szállodavezetőként és értékesítési igazgatóként dolgozott a vendéglátás területén, majd gazdasági igazgató lett egy költségvetési intézményben. Óraadó tanárként tanít közgazdasági, kereskedelmi és idegenforgalmi szakközépiskolákban. Önkormányzati feladatai mellett 2009. szeptember 30-tól az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója. Házasságban él, egy kislány édesanyja.

Szemereyné Pataki Klaudia azt mondta: évek óta részt vesz a hatósági eljárások törvényi szabályozásának előkészítésében, valamint a munkaerő-gazdálkodáshoz kapcsolódó törvény előkészítésében. Ezt a munkát hatékonyabban tudja végezni országgyűlési képviselőként, ezért fogadta el a felkérést.

Matolcsy 2010-ben a Fidesz–KDNP Bács-Kiskun megyei listájáról jutott a parlamentbe. Az akkori listán Nyitray András követte őt (ő egykoron Kecskemét egyéni képviselője volt több cikluson keresztül is az Országgyűlésben), majd Révfy Zoltán egykori bajai polgármester, aki azóta kilépett a Fideszből, és a Hírösvény című kecskeméti lap szerint már az Együtt 2014 mozgalommal szemezget.

A lap korábban azt írta, hogy a Fidesz megyei választmánya – az Orbán Viktorral történt egyeztetést követően – a március 13-i, Pirtón tartott ülésén, néhány ellenszavazat mellett javasolta Szemereynét a parlamenti mandátum betöltésére. Először Rideg László, a megyei közgyűlés alelnöke volt a jelölt, de ő visszamondta a felkérést, Nyitrayt pedig fel sem kérték.

Szemereynét a Haszon magazin két éve a 25 legbefolyásosabb magyar nő közé választotta (egészen pontosan az öt legbefolyásosabb magyar politikusnő közé).Az utóbbi időben azonban egy kényes ügyben is érintett volt. A város három sportszakosztályát működtető Kecskeméti SE Kft. ellen büntetőeljárás zajlott, a céget – ahogyan arról írtunk – azóta felszámolták, és a szakosztályok önálló cégeket alapítottak. A kft.-n keresztül teljesítés nélküli számlák után fizettek ki több tízmillió forintot (például marketingfeladatok elvégzésére). A kft. működéséért a gazdasági alpolgármester volt felelős. Jelenleg az ügyészség és a NAV is vizsgálódik a KSE ügyében.

Matolcsy György a 2010-es választásokon a Fidesz és a KDNP közös Bács-Kiskun megyei területi listájáról szerzett mandátumot. Orbán Viktor miniszterelnök március 1-jén jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank élére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik