Belföld

Orbán: még nagyobb lesz a rezsicsökkentés

sárgacsekk - rezsi (sárgacsekk, rezsi, )
sárgacsekk - rezsi (sárgacsekk, rezsi, )

A miniszterelnök hadat üzent az energiaszolgáltatóknak, és közölte, hogy új törvényjavaslatot dolgoznak ki a rezsi csökkentésére.

Botrányos a bíróságnak az a döntése, hogy az árakat emelni akaró energiacégeknak adott igazat, miután megtámadták a gázárcsökkentési kormánydöntést – mondta Orbán Viktor a parlamentben, hozzátéve, hogy a milliárdokat kereső cégek összefogtak a magyar családok ellen, hogy megakadályozzák az igazságos tehercsökkentést.

Emlékezetes, hogy a napokban a Fővárosi Törvényszék a Magyar Energia Hivatal rendszerhasználati díjakat meghatározó rendeletével szemben indított bírósági felülvizsgálat során a gázszolgáltatóknak adott igazat első fokon. A gáz, az áram és a távhő ára tíz százalékkal csökkent január 1-jétől.

Orbán napirend előtti felszólalását bekiabálásokkal próbálta megzavarni a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselő, Vadai Ágnes, miközben párttársaival együtt egy “önkényuralom” feliratú lepedőt tartottak. Erre reagálva az ülést vezető Kövér László házelnök kérte a képviselők munkáját segítő személyzetet, hogy “egy pohár vizet hozzanak a képviselő asszonynak, mert rosszul van”.

A cégek azzal az indítvánnyal fordultak bírósághoz, hogy “vissza akarnak térni a magasabb gáz- és villanyárhoz”, a bíróság pedig a vállalatoknak adott igazat a kabinettel szemben – mondta a miniszterelnök, megjegyezve továbbá, hogy a döntés a gázcégekre vonatkozik, de a közeljövőben ítélet várható az áramellátást biztosító vállalatok hasonló indítványa ügyében is.

A miniszterelnök ismét elmondta, hogy a 2002-2010 közötti rezsiemelések, valamint a bér-, nyugdíj- és családtámogatás-csökkentések miatt 2010-ben a háztartások mintegy 20 százaléka költötte jövedelme több mint egyharmadát lakásának fenntartására. Hozzátette azt is, hogy 2011-ben az egész Európai Uniót nézve Magyarországon voltak a legmagasabbak a rezsiköltségek.


Fotó: Neményi Márton

A miniszterelnök szerint óriási profitot nyeltek le a korábbi években az energiaszolgáltatók, amelyeket „gátlástalan és telhetetlen vállalatoknak” nevezett. Mint mondta, „Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy a magyarok érdekeit képviselje, ha az új törvényjavaslatot a parlament elfogadja, és miért ne fogadná el, akkor az energiacégek még kevesebbet fognak keresni”.

Orbán Viktor kijelentette: nehéz küzdelem lesz, szükség van minden magyar támogatására. Felszólalása végén arra szólított fel mindenkit, akit szintén felháborít “a szolgáltatók botrányos viselkedése”, hogy hallassa hangját, “üzenjük meg együtt ezeknek a cégeknek, nem a magyar kormánnyal állnak szemben, hanem minden magyar emberrel”.

Rogán: ismerjük a receptet

Fidesz és a KDNP frakciója mindent meg fog tenni azért, hogy a kormány érvényesíteni tudja a rezsicsökkentéssel kapcsolatos elképzeléseit – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Hangsúlyozta ugyanakkor: az emberek támogatására is szüksége van a kormánypártoknak, mert az energiaszolgáltatóknak tudniuk kell, hogy nem a kormánnyal, vagy pártokkal állnak szemben, hanem a magyar családokkal, akiknek elegük van abból, hogy Magyarországon a legnagyobb teher a rezsiköltség az Európai Unión belül.

Rogán Antal azt mondta: az energiaszolgáltatók mindent megtesznek az extraprofitjuk csökkentése ellen, de a parlamentnek ilyenkor “az a kutya kötelessége”, hogy mindent megtegyen a rezsicsökkentés védelméért. Szerinte minden frakciónak ezt kellene tennie, de ha egy párt nem ezt teszi, akkor más érdekek húzódnak a háttérben.

Mint mondta: “ismerjük már a receptet:” ha külföldi gazdasági érdekeket sért a kormány, akkor belföldi és külföldi támadások érik Magyarországot, de a kormány ki fog tartani, mert ez a családok érdeke.

Reagál az ellenzék

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese Orbán Viktor napirend előtti felszólalására adott válaszában azt mondta: meggyőződése volt, hogy a kormányfő az alaptörvény negyedik módosítását hozza szóba, amelyről – tiltakozások ellenére – hétfőn szavaz a Ház. A képviselő közölte: az alkotmányos rend védelme ma minden demokráciában kötelesség. „Ne legyen mértéktelen” – szólította fel a miniszterelnököt Tóbiás József.

A Jobbik már nagyon régen várta a bejelentést a rezsicsökkentés folytatásáról – mondta Volner János a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva. Jelezte, szerintük az áramár esetében akár 30 százalékos is lehet a csökkentés.

A jobbikos politikus hangsúlyozta: az áramárnak csak a fele a tényleges díj, a másik fele rendszerhasználati díj és a szolgáltatók számára „az előző szocialista kormány által garantált luxusprofit”, így ezekből lehetne az akár 30 százalékos csökkentést végrehajtani.

Az MSZP nem vesz részt a mai ülésnapon, a Jobbik pedig tartózkodni fog az alkotmánymódosításról szóló szavazáskor.

Az LMP véleménye szerint Orbán Viktor 2010 májusa óta, egy szabadságharcos retorika mögé bújva próbálja az embereket megfosztani önrendelkezési szabadságuktól. Így reagált a kormányfő hétfői, parlamenti felszólalására Schiffer András. A független képviselő azt mondta, miközben a miniszterelnök szabadságharcot hirdet, annak örve alatt folyamatosan építi le a jogállamot.

Schiffer András Orbán Viktor szavait értékelve azt mondta: nem véletlen, hogy a kormányfő napirend előtti felszólalásában nem beszélt az alaptörvény negyedik módosításáról, ugyanis felszólalását “folyamatos hangulatkeltésre használta”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik