Belföld

Az időjárásra is lecsap az állam

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2013. 03. 05. 19:57

Tilos lesz veszélyes zivatarról vagy hófúvásról képet közzétenni. A média meg fizethet – ha foglalkozik az idővel, ha nem.

Csütörtökön kerülhet a parlament elé a meteorológiai törvény tervezete. A Vidékfejlesztési Minisztérium által összeállított anyag szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tevékenysége „stratégiai fontosságú”, ezért elengedhetetlen, hogy a szervezet működését és a szakterületet önálló törvény szabályozza.

A szaktárca megszabná, milyen feltételek mellett végezhető meteorológiai tevékenység, mégpedig így: előrejelzést készíteni kizárólag szakdiplomával lehet majd. Sőt „az amatőr megfigyelők is kötelesek lesznek mérőeszközeiket hitelesíttetni”.

Ha elfogadják az előterjesztést, akkor nyártól kizárólagos állami meteorológiai tevékenység lesz a köz tájékoztatása veszélyes időjárási helyzetekben. Nem csak az előrejelzést, hanem a tényszerű tájékoztatást is megtiltja minden médium számára a törvény. Vagyis nem lehetne nagyobb árvízről vagy szélviharról képet, videót közzétenni, ha az nem az OMSZ-től származik.

Előrejelzést elvben készíthetne nem állami, mesterdiplomás meteorológus is – de csak ha az nem tartalmaz semmilyen elemet, amely a társadalom bármely tagjára veszélyes meteorológiai helyzetet vetít előre. Nem lehet előre jelezni zivatart, jégesőt vagy viharos szelet. De ködöt sem, hiszen az a közlekedésre veszélyes. Szép napsütéses időt sem, hiszen abban napszúrást vagy hőgutát lehet kapni. Jelentős légnyomásváltozást sem. Semmit – összegzi az Időkép.

Ezért állami feladat

A törvénytervezet indoklásában az áll, azért kell a meteorológiai tevékenységet szabályozni, mert „a veszélyjelzés és a riasztás egyes esetekben komoly következményekkel járhat, és a meteorológiai infrastruktúra egyre növekvő költségét a magánpiac nem tudja, nem is akarja felvállalni”.

Jön az időjárásadó

Fizetniük kell a tévéknek, rádióknak, újságoknak, online sajtótermékeknek is, ha előrejelzik, milyen idő lesz. Sőt akkor is, ha nem. A reklámbevétel fél százalékát kellene befizetni. Erről részletesebben itt olvashat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.