Belföld

Felavatták a 11 milliárdos kórházat Győrben

A projekt az intézmény történetének legnagyobb beruházása.

Felavatták csütörtökön a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház 11 milliárd forint értékű fejlesztését. Az uniós és hazai forrásokból finanszírozott projekt az intézmény történetének legnagyobb beruházása.

“A célunk az, hogy ne csak a betegek épüljenek fel, hanem az egészségügy is” – jelentette ki az avatóünnepségen Balog Zoltán. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője kiemelte: a kormányzati ciklus kezdete óta mintegy 70 milliárdot költöttek, 2014 májusáig pedig további 200 milliárd forintot fordítanak egészségügyi intézmények fejlesztésére. A gyógyítás minősége nem csak az épületek minőségéről, műszerezettségéről szól, azokról az emberekről is, akik a kórházakban dolgoznak – jegyezte meg, hozzátéve, ezek a beruházások a betegek mellett az egészségügyben dolgozók lelkére is hatnak.

A tárcavezető kiemelte: a most az országban számos területen zajló átalakítások, fejlesztések legfőbb célja, “hogy az egész országnak jó legyen”.

Szócska Miklós, az Emmi egészségügyi államtitkára annak a véleményének adott hangot: a most átadott egységek egy ausztriai kórházban is megállnák a helyüket. Ez pedig különös jelentőséggel bír a nyugati határ közelében akkor, amikor a magyar egészségügy megszilárdításának a gyógyturizmus fejlesztése az egyik célja.

“A nagyon hosszú idő alatt nagyon nehéz helyzetbe került egészségügy gyógyítási folyamata megkezdődött” – mondta az utóbbi évek beruházásaira és bérfejlesztésére utalva az államtitkár.

Tamás László János, az intézmény főigazgató főorvosa kiemelte: a projekt célja a racionálisabb működést lehetővé tevő tömbösítés volt, a másik pedig a 460 ágyas, “négy-ötcsillagos szállodának megfelelő színvonalú” tömb építése, a harmadik pedig új sürgősségi betegellátási osztály kialakítása volt. Megjegyezte: a betegeik 40 százaléka a sürgősségi osztályról kerül az intézménybe, amelynek most az egyharmada megújult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik