Belföld

A Klubrádióért tüntettek

Több ezren tartottak szimpátiatüntetést a Hadd Szóljon! Egyesület szervezésében Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél, a Klubrádió megmaradásáért.

Nekünk magunknak kell kivívnunk a rádiózás és a média szabadságát, mert bár barátaink az érett demokráciákban számon tartják a Klubrádió sorsát, de életben nem tarthatják – erről Haraszti Miklós beszélt a Klubrádió melletti demonstráción a Batthyány örökmécsesnél.

A volt EBESZ biztos a Klubrádió perei kapcsán azt mondta, a Médiatanács azért, hogy ne kelljen eleget tennie a bíróságok kötelezéseinek, azt hazudja, hogy a bíróság úgynevezett klubszabályt alkotott, és ők csupán ezt alkalmazzák, ezzel akarják ellehetetleníteni a rádiót.

Ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabadság barátai is alkossanak szabályt. Legyen az igazi Klubszabály az, hogy a csináljunk közösségi rádiót a Klubrádióból, függetlenül a jogi kategóriától. Ha csak magát hirdetheti, hirdesse a megtámadott szabadság önvédelmét. Statuáljon példát a megtámadott magyar társadalom, tegye magáévá a Klubrádiót – hangoztatta Haraszti Miklós.

A médiahatóság nemcsak annak szimbóluma, hogy meg lehet valakit fosztani a jogaitól, de annak is, hogy szemrebbenés nélkül lehet a nyilvánosság képébe hazudni – jelentette ki a tüntetésen a rádió vezérigazgatója. Arató András felidézte, hogy mi történt a legutóbbi demonstráció óta eltelt egy évben. Legfontosabbként emelte ki, hogy a Klubrádió a mai napig nem kapta meg az állandó frekvenciát.

A rendezvényen Hernádi Judit színművész és Bródy János zenész is szólt a jelenlévőkhöz. A felszólalások között olyan közéleti személyiségek képét vetítették ki a színpadon, akik hangüzeneteikben álltak ki a Klubrádió mellett. Köztük volt Parti Nagy Lajos író, Jancsó Miklós filmrendező, Esterházy Péter író és Iványi Gábor lelkész.

A hallgatók képviseletében szólalt fel a Klubrádió melletti demonstráción Korbel Péter, aki egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a kormány elvette tőle kedvenc rádióját, a Klubrádiót, melyet Veszprémben már csak interneten hallgathat.

Émile Zola a Dreyfus-perrel kapcsolatban írt nyílt levele nyomán „megvádolta Orbán Viktort és csapatát”: Vádolom Orbán Viktort és csapatát, amiért annyira fél egy szabad adótól, hogy foggal-körömmel meg akarja gyilkolni – fogalmazott Korbel Péter.

A rádiói szimpatizánsai a bő egyórás rendezvény alatt megtöltötték a Batthyány-örökmécsest körüli teret. Többen a nemzeti lobogóval érkeztek, mások a Demokratikus Koalíció zászlóival és tábláival, amelyre a párt logója mellett városuk, kerületük nevét írták. A tömegben feltűnt a politikai tömörülés két politikusa: Vadai Ágnes és Molnár Csaba alelnök is.

A Klubrádió frekvenciajogosultsága 2011 februárjában járt le a budapesti 95,3 MHz-es frekvencián, azóta működik ideiglenes, 60 napos engedélyekkel. A médiatanács a budapesti frekvenciára 2011 júliusában írta ki a pályázatot, és decemberben az Autórádiót hirdette ki nyertesnek. A döntést azonban a Klubrádió a bíróságon megtámadta, amely alaki érvénytelenség miatt kizárta az Autórádiót. A hatóság azonban később a Klubrádiót – és a többi pályázót is – kizárta ugyanezen okokból. A rádió az elmúlt bő egy évben számos bírósági eljárást indított a hatóság határozatai ellen, végleges döntés azonban még nem született.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik