Belföld

Gyöngyösi újra borzolja a kedélyeket

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettesefenntartja kérését, hogy a magyar képviselők nyilatkozzanak esetleges kettős állampolgárságukról.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint amíg Magyarországon az országgyűlési képviselők kettős állampolgársága vizsgálatának a puszta felvetése is felháborodást okoz, addig ugyanez Izraelben és az Egyesült Államokban természetes.

Gyöngyösi Márton – aki az Országgyűlésben 2012. november 26-án úgy fogalmazott: Magyarország számára bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, zsidó származású országgyűlési képviselők és kormánytagok számbavételét tartaná időszerűnek – kedden az MTI-nek azt mondta: a januári izraeli választásokat követően hét megválasztott képviselőnek volt kettős állampolgársága és mind a hétnek le kellett mondania második állampolgárságáról még eskütétele előtt. Gyöngyösi Márton szerint tehát Izraelben automatikus nemzetbiztonsági kockázatot jelent a kettős állampolgárság, és tiltják is az ilyen polgárok megválasztását.

Az Egyesült Államokban a képviselőknek és a szenátoroknak nemcsak az állampolgárságát, hanem az etnikai és vallási hovatartozását is nyilvános adatként kezelik – tette hozzá.

A Jobbik – mivel a magyarországi adatvédelmi biztos is közérdekű nyilvános adatnak minősítette a képviselők állampolgárságát – fenntartja a kérését, hogy minden országgyűlési képviselő nyilatkozzon az esetleges kettős állampolgárságáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik