Belföld

„Némi fényt” szeretne a szegedi éhségmenet

Kedden Szegedről is éhségmenet indult a fővárosba a munkához jutásért.

„ A jövő generációja miatt menetelek, azt remélem: sikerül, hogy pártfüggetlenül némi fény gyúl a döntéshozók fejében” – mondta a szegedi Széchenyi téren az országossá duzzadt éhségmenet egyik résztvevője. Szálinger Tamás a Szeged24-nek elmondta: építőipari művezető a foglalkozása. A  fővárosból érkezett vonattal. Már évek óta nincs állása, alkalmi, idénymunkákból él.

A szakember meglátása szerint csak az építőiparban mintegy másfél millió embert érinthet a létbizonytalanság. A Széchenyi téren összegyűlt mintegy tucatnyi résztvevő egy másik tagja Hódmezővásárhelyről egyedül, hajnali négykor kelve, autóstoppal érkezett Szegedre. Az ő kálváriája már hosszú évekre, nagyjából egy évizedre nyúlik vissza.

Litor Sándor szobafestő azt mondta: vesszőfutása akkor kezdődött, amikor egy országos hetilapban a nevét és az arcát is adta a róla szóló cikkhez, amely munkaügyi harcát taglalta. Amióta a lapban kifejtette a véleményét, elveszítette munkáját, „mindenét” még a családját is, mert felesége is elvált tőle. Alkalmi munkákból tengődik – mesélte.

Arra a kérdésünkre, hogy lát-e valamilyen kiutat a helyzetéből, Litor Sándor csak annyit mondott: igen, de ez hagy legyen az ő titka. Annyit azonban elárult: menetelését személy szerint egészen külföldig, Németországig folytatja majd gyalog és stoppal. A Dolgozók Szövetsége által szervezett éhségmenet Szegedről indult tagjai kedden Balástyáig mennek, és jövő hét hétfőre szeretnének Budapestre érkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik