Belföld

Ezreket bukhatunk a szabadságunk alatt

Hónaptól függ, hogy jól járunk-e? Érdemes figyelni, mert tízezret is bukhatunk!

Az új Munka törvénykönyvének hatályba lépése óta a korábban átlagkeresettel számolt juttatásokat immár a távolléti díjjal kell számolni; az átlagkeresetbe tavaly még beleszámított minden, a munkáltatótól származó bruttó jövedelem, a távolléti díjba azonban nem feltétlenül. Emiatt a szabadságra, betegszabadságra, végkielégítésre járó pénz is kevesebb lehet, mint eddig volt – írja a Hírado.hu.

Az új szabályok szerint januárban többet kaphat a dolgozó, ha betegszabadságra vagy pihenni megy, mivel ez a hónap 31 napos, s a távolléti díj számításánál ez a 174 órát jelent, februárban azonban kevesebb lesz a keresete.

Nem mindegy tehát, hogy a dolgozó melyik hónapban megy szabadságra. Például ha öt nap szabadságra megyünk, akkor januárban 100.000 Ft havi bér helyett 105.747 forintra vagyunk jogosultak, míg ha februárban, akkor 91.954 forintra, márciusban ez az összeg 96.552 forint lehet.

Az új szabályozás célja az volt, hogy egyszerűsödjön a bérszámítás. Az átlagkeresetet tehát a távolléti díj váltotta fel. A munkaadók tapasztalatai szerint ez a módszer sokkal igazságosabb az eddigi számolásnál. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára elmondta: a korábbi törvény esetén a dolgozó, többet kapott, amikor nem dolgozott, mint amikor tényleges munkát végzett.

További részletekért kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik