Belföld

Nincs pénz a legbetegebb gyerekek tanítására?

Nagyjából 200 millió forint kellene ahhoz, hogy a súlyos mozgássérült gyerekek intézetében folytatódjon a szakközépiskolai program. Az állami iskolák teljhatalmú fenntartója megnyugtató megoldást ígér, a szülők azonban aggódnak. Videó.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a jövője annak a középfokú képzésnek, melyet a budapesti Mozgásjavító iskolában szerettek volna indítani. A problémáról korábban már írtunk: a fővárosi önkormányzat nem tud elegendő forrást biztosítani a Mexikói úti intézet működtetésére, ezért a 2013/2014-es tanévtől már nem indítanak új szakközépiskolai évfolyamot a súlyos mozgássérült diákok részére. Legalábbis hétfő délelőttig ez így tűnt. A Mozgásjavítóban szülői fórumot rendeztek, melyre elhívták az önkormányzat és az állami iskolák január elsejétől teljhatalmú ura, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) illetékeseit is.


Kattintson a képre, nézzen körbe az iskolában! – Fotó: Neményi Márton

A fenntartó korábban azt ajánlotta, hogy a mozgássérült gyerekek szakközépiskolaként – a Mexikói úti intézet helyett – tanuljanak vagy a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskolában, vagy a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában. A szülők szerint azonban ez csak részmegoldás, ugyanis vannak olyan súlyosan mozgáskorlátozott gyerekek, akik nem integrálhatók az ép diákok közé, és akik számára ez a két iskola nem felel meg. A Petrikben például nincs menza, így a kerekesszékes fiatalok kénytelen lennének az utcára menni; az informatikaórák előadóterme lépcsős, a kerekesszékesek így nem tudnának a padokhoz ülni; az egyik lift gyakran elromlik, ezért a mozgáskorlátozottak nem tudnának órára menni; stb. Az opcióként felajánlott másik iskola, a Neumann János pedig még csak megfelelően akadálymentesítve sincs.

A legtöbb szülő nem is érti, miért nem lehet a legsúlyosabban testi fogyatékos gyerekek számára is megfelelő Mexikói úti iskolában folytatni a szakközepes programot. Abban az intézményben, ahol ráadásul kollégium is üzemel a mozgáskorlátozott fiatalok számára.

A hétfői fórumon a KIK illetékesei – akik néhány problémával, úgy tűnik, csak ekkor szembesültek – azt ígérték, hogy az intézményfenntartóban péntekig „mindenki számára megnyugtató” döntés születik majd a szakközépiskola sorsáról. A szülők azonban aggódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik