Belföld

Aláírta a részmegállapodást a HÖOK

Balog Zoltán a HÖOK vezetőivel egyeztet (Balog Zoltán a HÖOK vezetőivel egyeztet)
Balog Zoltán a HÖOK vezetőivel egyeztet (Balog Zoltán a HÖOK vezetőivel egyeztet)

Ideiglenes részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hétfőn Budapesten.

A nyolc pontból álló egyezség rögzíti, hogy létrejön a felsőoktatási kerekasztal, és azon a 16 szakon – a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben – is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni. Ezekre a szakokra „minőségi, minimum-ponthatárokat” állapítottak meg (465-470 pont), ami azt jelenti, hogy „ma Magyarországon a legjobbak továbbra is ingyen tanulhatnak” – hangsúlyozta Balog Zoltán miniszter.

Íme a ponthatárok!

alkalmazott közgazdaságtan – 465
andragógia – 445
emberi erőforrások – 460
gazdálkodási és menedzsment – 460
gazdaságelemzés – 465
igazságügyi igazgatási – 435
jogász – 465
kereskedelem és marketing – 460
kommunikáció és médiatudomány – 470
közszolgálati – 440
munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási – 425
nemzetközi gazdálkodás – 460
nemzetközi tanulmányok – 465
pénzügy és számvitel – 460
turizmus-vendéglátás – 465
üzleti szakoktató – 440

Az aláírás előtt kiemelte: a megállapodással szeretnék demonstrálni, hogy fontos a hallgatók szava, véleménye, javaslata, és azt, hogy a hallgatók részt vesznek a felsőoktatás átalakításában. Olyan helyzetben van a felsőoktatás, amely nem tartható tovább. Minőségi, versenyképesebb, átláthatóbb rendszerre van szükség – közölte. A további demonstrációkról Balog Zoltán újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy „a véleménynyilvánítás szabadsága biztosított, mindenkinek szíve-joga eldönteni, van-e olyan nyomós érv, ami miatt utcára vonul”.

A felsőoktatás átalakítása folytatódik, ezért csak rész- és ideiglenes megállapodás a mostani, és ezért vonatkozik csak a 2013-as évre – tette hozzá a miniszter, aki egyetért a HÖOK-kal abban, hogy a forrásokat növelni kell. A miniszter elmondta: a felsősoktatási kerekasztalon csak olyan szervezetek vesznek majd részt, akiknek van mandátumuma – tehát a Hallgatói Hálózat (HaHa) nem.

Első körben a felvételizők!

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke szerint a mostani részmegállapodás a diákok, főként “a most érettségizők és felvételizők érdekében köttetett”, és amennyiben a megállapított ponthatárok túl magasak lesznek – vagyis nem sikerül az elsőhelyes jelentkezők 10-20 százaléka számára magyar állami ösztöndíjas férőhelyet biztosítani – a miniszter módosítani fogja azokat.

“A munka jelentős része még csak most jön. Egyelőre a felvételizők sorsa volt a fontos” – tette hozzá az elnök. A Hír24 kérdésére elmondta: bár a HaHa nem lesz ott a kerekasztal-megbeszéléseken, – mint ahogy eddig -, a továbbiakban is tájékoztatni fogják őket a tárgyalásokról, és azon lesznek, hogy “az egyeztetések körét minél szélesebbre tárjuk”.

“A támogatásunkat, segítségünket a jövőben is felajánljuk számukra, ebben semmi nem változott, de ameddig azt látjuk, hogy a tárgyalások ütemét és eredményességét tartani tudjuk, a HÖOK részéről nem lesznek megmozdulások, demonstrációk” – fejtette ki lapunknak Nagy Dávid.

A hallgatói szerződésről a felek mindössze annyit mondtak: a javaslatok közé veszuik, és tárgyalni fognak róla.

Nem írják, mégis írják

Az aláírás egy órával azután történt meg, hogy a HÖOK bejelentette a Facebookon, hogy nem tudják elfogadni a minisztérium tervezetét, ezért abban fontos tartalmi módosításokat kért. Ezek közé tartozik többek között a résztvevők köre is.


Fotó: MTI / Kovács Attila

„Többször is jeleztük, hogy a kerekasztal létrehozásával egyetértünk, annak munkájában részt kívánunk venni, azonban az egyeztetéseket minél szélesebb körben szeretnénk megvalósítani. Ezért a tárgyalások tematikájának megjelenítésén túl a kormány által kívánatos szervezetek tételes felsorolását egyáltalán nem tudjuk elfogadni. A ma sorra kerülő újabb miniszteri találkozó előtt jelenleg is zajlanak az egyeztetések mind a HÖOK tagönkormányzataival, mind más szervezetekkel, így a Hallgatói Hálózattal és a Magyar Rektori Konferenciával is” – írja a HÖOK.

Tudósítónk szerint a megállapodásról szóló sajtótájékoztató mintegy húsz percet csúszott, és az eredeti szövegeket kivitték a miniszteri  tárgyalóból, s vélhetően kicserélték a végül aláírt dokumentumokra.

Mint azt a múlt hét csütörtöki sajtótájékoztatón Balog Zoltán miniszter és Nagy Dávid HÖOK-elnök bejelentette, az idén felvételizők bizonytalanságának megszüntetése érdekében a 16 (korábban csak tandíjasként elképzelt) szak állami támogatásáról és a további tárgyalásokról hétfőn részmegállapodás születik.

Kommunikációs trükközés

A hvg.hu azonban megszerezte a részmegállapodás szövegét, az ebben foglaltak alapján a Hallgatói Hálózat azt kérte a felektől, hogy ebben a formában azt ne írják alá. Mint kiemelték, a HaHa ragaszkodik a diákok december 10-én elfogadott 6 pontjához, amely mellett az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) tagjai is elkötelezték magukat. E tekintetben a megállapodás csak részeredményeket tartalmaz és kizárja az érintett szervezetek nagy részét a tárgyalásokból.

A részmegállapodás tervezete rögzíti, hogy a 6 pont részben teljesült, részben nem. A hallgatók szerint azonban a most felvételizők érdekében haladéktalanul szükséges, hogy a minisztérium megtegye a szükséges lépéseket, hogy a felsőoktatásba jelentkezők felelősen tudják beadni jelentkezésüket. Úgy látják, a részmegállapodás tervezete, bár előrelépés a korábbi helyzethez képest, nem biztosít ehhez megfelelő garanciákat.

Füzessi Károly aktivista lapunk érdeklődésére – ellentmondva a Nagy Dávid által elmondottaknak – közölte: nem ismerik a nyolc pontot tartalmazó megállapodás részleteit, az aláírt dokumentumról a sajtóból értesültek. Véleménye szerint “kommunikációs trükközés folyik” a kormány részéről, és a felsőoktatás további átalakítása “ebben a formájában kasztrófához vezet”.

“A fő kérdés még mindig az, hogy vajon valóban letett-e a kormány az önfinanszírozó felsőoktatás ideájáról. Ugyanis sajnos továbbra is nagyon kevés a konkrétum. Kommunikációs politizálás helyett inkább a szakmai politizálásra kellene hangsúlyt fektetni” – magyarázta Füzessi.

Hozzátette: a Hallgatói Hálózat január 7-ei fórumán elfogadott ultimátum értelmében – amelyhez az Oktatói Hálózat és a Középiskolai Hálózat is csatlakozott – szükséges, hogy azonnali megoldás szülessen a 16 szak és a felsőoktatás finanszírozásának kérdésében, méghozzá számon kérhető garanciákkal. Amennyiben ezek a garanciák nem születnek meg február 8-áig, az országos tiltakozások folytatódni fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik