Belföld

Tömeges önkényes házfoglalás Budapesten

házfoglalás (házfoglalás, a város mindenkié, )
házfoglalás (házfoglalás, a város mindenkié, )

A rendőrök 28 embert állítottak elő szombat este a budapesti Csányi utcából, ahol egy demonstráció keretében civil és hajléktalan aktivisták elfoglaltak egy üresen álló önkormányzati épületet.

A police.hu-n közzétett tájékoztatás szerint 27 ember ellen jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés miatt a gyorsított eljárást a VII. kerületi rendőrkapitányság már lefolytatta, valamennyiüket pénzbírsággal sújtották. A 28. előállított ügyét – egy a rendőrség által meg nem nevezett szabálysértés miatt – a bírósághoz továbbították az eljárás lefolytatására.

Szombaton késő este A Város Mindenkié elnevezésű civil szervezet közleményt juttatott el az MTI-hez, ebben arról számoltak be, hogy a rendőrség harminc, a lakhatási jogért küzdő aktivistát vitt el, majd állított elő. Mint írták, a házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását követelték.

Az MTI tudósítója szombaton a helyszínről arról számolt be, hogy a ház előtt élőláncot alkotó aktivistákat a rendőrség előbb arra szólította fel, engedjék be az épületbe a kerületi önkormányzat képviselőjét. Ő, miután bent járt, kérte a ház kiürítését, hogy azt le tudják zárni. A többi között arra hivatkozott, hogy az aktivisták önkényesen foglalták el a műemlék épület, amelyben annak állapota miatt életveszélyes tartózkodni.

A rendőrök ezután többször is felszólították a demonstrálókat, hogy hagyják el a helyszínt. Miután a kérésnek nem tettek eleget, egyesével vitték őket a rendőrségi járművekhez.

Az épületet kora délután foglalták el hajléktalan és civil aktivisták, akik közül néhányan átmenetileg beköltöztek az egyik lakásba. Közlésük szerint tettükkel a többi között arra akarták felhívni a figyelmet, hogy miközben a fővárosban körülbelül tízezren élnek az utcákon, kétezer önkormányzati lakás üresen áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik