Belföld

Edzőtermi mérlegharc, ünnepi kilók ellen

Sokan már szilveszter éjjelén fogadkoztak: januártól megreformáljákaz életüket, egészségesebb táplálkozásra térnek át, és rendszeresen mozognak.

Ennek itt is lenne az ideje. Mi, magyarok – valljuk be őszintén – nem a mértékletességről és az egészséges táplálkozásról lettünk híresek. A töltött káposzta, a bejgli, a kocsonya, a pacal és a pörkölt nem éppen az egészséges táplálkozásról szóló könyvekben szerepel. Persze azért nem halálos bűn, ha valaki effélékkel rakja teli a tányérját, csak éppen tudni kell a mértéket – vallja Lajkó Krisztián fitneszedző. Akit január elején arra kértünk: segítsen kicsit túlsúlyos olvasóinknak abban, hogy mihamarabb fittnek, egészségesnek, sőt mi több, önmagukkal is elégedettnek érezzék magukat.

Sokan edzenek, de meddig?

– Örömmel látom, hogy az ünnepek után kissé megnő az edzőtermi látogatottság. De sajnos a hetek múlásával ez csökkenő tendenciát mutat. A kezdeti lelkesedés később kifogásokba megy át. Jól ismert mondatok: nincs időm, nem tudom megoldani, nincs pénzem. Az utóbbit még csak el lehetne fogadni, de egy kondicionáló vagy aerobik bérlet elhasználása kellemesebb közérzetet biztosít, mint a fotelben való heverészés – mondta az edző.
– Aki eddig viszonylag edzésben tartotta magát annak könnyebb visszahozni az áhított formát, mint aki eleve súlytöbblettel indul. A gyorsan felszedett, még nem lekötött zsírrétegtől könnyebben meg lehet szabadulni, mint a hónapok, esetleg évek alatt felhalmozott kilóktól. Év elején a szabadban való mozgást nem javasolnám a hideg, a csúszós út, a korai sötétedés miatt, bár vannak egyének, sportolók akik csak a szabadtéri mozgás hívei. Aki most szánta el magát mindenképpen fitnesztermi edzést javasolnék, akár egyéni akár csoportos formában. A körülmények ideálisabbak, változatosabb mozgásformák repertoárja áll rendelkezésünkre. Minden teremben illetve csoportos foglalkozáson van legalább egy szakképzett edző, oktató, aki felügyeli tevékenységünket, mozgásunkat illetve terhelhetőségünket.

Bemelegítéssel a sérülés ellen

– Csoportos foglalkozások alkalmával könnyebben megy az edzés, ha látjuk, hogy mások is ugyanolyan elhivatottan küzdenek a súlyokkal, a kilókkal, mint mi magunk. Aki egyéni mozgást választ mindenképpen ügyeljen a megfelelő ruházatra, higiéniai felszerelésre (törölköző használata), és a bemelegítést soha ne mulassza el. Sajnos sokan ezt nem veszik figyelembe és kész a sérülés.

Megéri?

Véleményem szerint bemelegítésként a 10-12 percet mindenki kibírja valamilyen aerob mozgás formában. Közepes intenzitással végezve mondjuk a futást, még segít is ráhangolódni az edzésre, elindul a verejtékezés fokozódik az ízületek folyadék ellátottsága. Aki biztosra akar menni, annak javaslom a 35 percen túli kocogást, lépcsőzést, mert akkor már a szervezet a zsírraktárakhoz nyúl energiáért.

Naponta többször, de kevesebbet

– De a rendszeres mozgás csak az egyik alappillére az egészséges súlyvesztésnek – tette hozzá Lajkó Krisztián. – Egyenrangú vele a helyes és rendszeres táplálkozás és a megfelelő regenerálódási, pihenési idő. Személy szerint nem vagyok híve a női magazinok divatos diétáinak, melyek legtöbbször hiányos táplálkozási ötletekkel látják el a diétázni vágyó hölgyeket. Együnk naponta többször, de kevesebbet, igyunk minél több szénsavmentes folyadékot, lehetőleg ásványvizet. Ami fontos: sportmozgás előtt 1,5 órával már ne nagyon étkezzünk, mert ronthatja az edzés hatékonyságát. Edzés után viszont minél hamarabb pótoljuk a kimerült energiaraktárainkat. Egy gyümölcs vagy proteinbárban elfogyasztott turmix, erre kiválóan alkalmas. Ha ezeket a szempontokat betartjuk, akkor garantáltan
sikerrel szállunk szembe a modern kor emberének nagy ellenségével, a mérleggel – összegezte tanácsait Lajkó Krisztián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik