Belföld

Lemondott az MTVA kulturális főszerkesztője

Lemondott posztjáról Rockenbauer Zoltán, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főszerkesztője.

Az MTVA a közlemény útján is köszönetet mondott Rockenbauer Zoltánnak azért a munkáért, amelynek segítségével a közmédia kulturális kínálata az elmúlt két esztendőben megújult és amelynek eredményeként a rádiós és televíziós kulturális tartalom tekintetében a közmédia piacvezetővé vált.

“Az MTVA Kulturális Főszerkesztősége korábban is érintett volt a csoportos létszámleépítésekben, ám ahogy ezt a 2011/2012-es év is bizonyítja, minőségi romlásról a leépítések után sem lehet beszélni. Az MTVA a 2012-es évben ugyanúgy folytatta progresszív kulturális misszióját, ahogy megalakulása óta” – olvasható a közleményben.

Ennek megfelelően a közmédia idén is több tartalmi és stratégiai megállapodást is kötött hazai és határon túli kulturális szervezetekkel, ami a kulturális műsorgyártást szolgálja. Ilyen volt a Thália Színházzal kötött együttműködési megállapodás vagy a Kós Károly Kollégium megalapítása.

“Az MTVA törekszik arra, hogy kulturális tevékenysége, tematikus napjai összehangoltan, lehetőleg a közmédia legtöbb televízió- és rádiócsatornáján, valamint print felületein is jelen legyenek. Ennek megfelelően kiemelt szerepet kapott az Ottlik-évforduló, a nemzeti összetartozás napja, a magyar dráma napja alkalmából vagy a kommunizmus áldozatainak emléknapján sugárzott műsorok, a Terror Háza Múzeummal közös 1956-os fotókiállítás, a Duna World Rádió elindítása, vagy az Erkel Színház felújítása miatt tett erőfeszítések” – írta az MTVA sajtóirodája.

A közlemény kitér arra is, hogy a Kulturális Főszerkesztőség tevékenysége nyomán olyan új tartalmak kerültek képernyőre, mint például a közmédiában megjelent operabemutató, a MÜPA-koncertek, a Kortárs című kulturális magazin, a Kultikon vagy a most is zajló Fölszállott a páva című népi kultúrát sikeresen bemutató tehetségkutató.

“Fontos továbbá a kulturális horizont XXI. századi, haladó, szélesebb körben vett értelmezése is. A közmédia nagy hangsúlyt fektet a fiatalokat is megcélzó zene- és sportkultúrára is” – tartalmazza az összegzés, amely példaként említi, hogy a Petőfi Rádió és Horváth Gergely műsorvezető VOLTfólió díjat kapott idén és az olimpia alatt az Abszolút London kulturális olimpia a közmédiában hasonló visszhangra talált. “De lehetne említeni az M1 és Duna hétről hétre jelentkező kultfilmes kínálatát is vagy éppen az M2 gyerekcsatornává alakulását december 22-étől”.
Az új főszerkesztőt a későbbiekben nevezik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik