Belföld

Így spórolj az adódon!

Itt számolhatja ki, megéri-e önnek áttérni a kisvállalkozói adóra.

Januártól KIVÁ-zhatunk. A kisvállalati adó – ahogy a gazdasági minisztérium szombati közleménye fogalmaz – “kiváló lehetőséget nyújt a fejlődni kívánó vállalkozások számára, továbbá egy teljesen új szemléletet honosít meg a hazai adózásban. A több adónemet, a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót kiváltó, pénzforgalmi szemléletű adó közelebb hozza az adómegállapítási szabályokat a vállalkozói igényekhez, egyúttal ösztönzi a beruházásokat és a foglalkoztatást.”

Az új adó hatálya alá december elsejétől január tizenötödikéig lehet bejelentkezni a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál.


A nóta örök

“Lehetőség nyílik a kisvállalati adóalanyiságot megelőzően keletkezett elhatárolt veszteség felhasználására, továbbá a kisvállalati adóalanynak a korábban beszerzett tárgyi eszközök tekintetében lehetősége nyílik a számított nyilvántartási értékkel tíz év alatt, egyenlő részletekben csökkenteni a pénzforgalmi szemléletű eredményét” – ezek is a tárca szavai.

Sőt ezek is: “A fentieken túlmenően a pályakezdő, a tartós munkanélküliség után munkába álló és a gyesről visszatérő munkavállalók után a kisvállalati adó alapja a foglalkoztatás első két évében a kedvezményezett munkabérének havi összegével, de havonta legfeljebb százezer forinttal csökkenthetővé válik.”

A KIVA kalkulátor itt található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik