Belföld

„Nyitott bíróságok” Szegeden is

A program keretében a bíróságok bírái és bírósági titkárai előadásokat tartanak középiskolások számára annak érdekében, hogy szélesítsék e korosztály jogi ismereteit.

A programba – vidéken elsőként – bekapcsolódott a Szegedi Ítélőtábla is, és első lépésben öt szegedi középiskolával (Ságvári Endre Gimnázium, Radnóti Miklós Gimnázium, Deák Ferenc Gimnázium, Tömörkény István Gimnázium, Eötvös József Gimnázium) köt megállapodást.

A megállapodás aláírására november 23-án, pénteken 11 órakor a Szegedi Ítélőtábla dísztermében kerül sor, amelyen részt vesz dr. Hilbert Edit, az Országos Bírósági Hivatal általános elnökhelyettese, valamennyi, a program első részébe bekapcsolódó gimnázium igazgatója és a Szegedi Törvényszék képviselője.

A megállapodás alapján 2012. decemberétől a tanév végéig a táblabíróság bírái havonta 1-1 szegedi gimnáziumban tartanak jogi előadásokat. A diákok osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatás és a bíró függetlenségéről, a bírósági szervezetrendszerről, a legfontosabb jogágakról.

Az előadások során az életkori sajátosságoknak megfelelően nagy hangsúlyt kap majd a fiatalkorú bűnözés, az internetes bűncselekmények, a kábítószerrel visszaélés, és szó lesz a diákság jogairól, a munkavállalás kérdésköréről is.

A programba bekapcsolódók bírósági tárgyalásokon vehetnek részt, az érdeklődő tanulók pedig – előzetes egyeztetést követően – a szegedi büntetés-végrehajtási intézménybe is ellátogathatnak.

A programban – megfigyelő jelleggel – a Szegedi Törvényszék is bekapcsolódik. Ők a mostani ciklusban bírósági látogatások megszervezését segítik.

A tervek szerint – siker esetén – a 2013/14-es tanévben a Szegedi Törvényszékkel együttműködve egész Szegedre és Csongrád megyére szeretné a Szegedi Ítélőtábla kiterjeszteni a „Nyitott bíróságok” programot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik