Belföld

Nem fizetnek rá a névváltozásra a lakók

okmányiroda (okmányiroda, )
okmányiroda (okmányiroda, )

Illetékmentesen cserélhetik okmányaikat azok, akik az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések megváltozása miatt kényszerülnek erre.

Általános illetékmentességet élveznek azok az okmánycserék, amelyek amiatt válnak szükségessé, hogy az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezéseket a közterületeknél 2013. január 1-jéig meg kell változtatni – mondta el Stágel Bence kereszténydemokrata országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus szerint az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmát rögzítő, hétfőn elfogadott törvénnyel több mint 20 éve húzódó problémára tett pontot az Országgyűlés. Szomorú ténynek nevezte, hogy az ország településein a mai napig több száz, a kommunista diktatúra nyomait őrző közterületi elnevezéssel lehet találkozni. Lenin utcára, Vöröscsillag utcára, Tanácsköztársaság utcára 2012-ben egyáltalán nincs szükség – mondta Stágel Bence.

A jövőben nem szerepelhet cég, civilszervezet, sajtótermék elnevezésében, közintézmény vagy közterület sem viselheti majd olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be.

Konkrét esetekben nem szeretnének állást foglalni, mert az nem a politikusok, hanem a történészek feladata – mondta a politikus. A Népszabadságnak vagy a Népszavának nem kell féltenie az elnevezését – tette hozzá. Egy Horthy Miklósra vonatkozó felvetésre azt mondta: az a személyes véleménye, hogy ő a XX. század egyik történelmi személyisége, és ha szülőfalujában szobrot állítanak vagy közterületet neveznek el róla, azt nem tartja kifogásolhatónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik