Belföld

Adományvonal a vakok támogatására

Novemberben és decemberben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) céljait támogatják azok, akik a 1788-as vagy a 13688-as hello holnap! adományvonalat hívják vagy sms-t küldenek.

A szövetség több mint 50 ezer vak embernek ad lehetőséget arra, hogy az esélyegyenlőség jegyében élhesse hétköznapjait, információhoz jusson, tanulhasson és dolgozni tudjon.

A vak, aliglátó és gyengénlátó embereket több módon is segítik: az országban egyedülálló hangoskönyvtárukban például irodalmi alkotások állnak az olvasók rendelkezésére. E könyvtár ma már nemcsak a látássérülteket, hanem a diszlexiásokat is segíti. Braille-könyvtáruk szintén páratlan Magyarországon, a halmozottan fogyatékos siket-vakok számára ez a könyvtár szinte az egyetlen használható irodalmi forrás.

Az egyesület Braille-nyomdája kiadványokat, újságokat, tankönyveket állít elő, ami költségvetésüket jelentősen megterheli. Segédeszközboltjuk speciális eszközöket forgalmaz, amelyek a vak emberek önálló életvitelét teszik könnyebbé. Az itt kapható közel ötszázféle – látássérültek számára nélkülözhetetlen – termékből az állam kizárólag a fehér botot támogatja segédeszközként. Magyarországon a szövetség képzi ki a legtöbb vakvezető kutyát, amiért az igénylő csak jelképes összeget fizet, de egy kutya kiképzésének költsége 1,8 millió forint.

A szövetség munkáját az állami támogatás mértékének csökkenése is nehezíti, helyette pályázatok útján tudnak támogatáshoz jutni, ami bizonytalan helyzetet jelent az általuk segített látássérülteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik