Belföld

Vásárhelyen Matolcsy adósságrendez

Az önkormányzatok adósságának átvállalásáról szóló tárgyalássorozat csütörtökön Vásárhelyen startol.

Kezdetét veszi az önkormányzatok adósságának átvállalásáról szóló tárgyalássorozat, mely csütörtökön Vásárhelyen startol, ahol Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tárgyal helyi  önkormányzattal. Az eseményen ott lesz a város volt polgármestere, jelenleg a Miniszterelnökséget államtitkárként vezető Lázár János is – értesítette a Szeged24-et a Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóreferense.

Göbl Vilmos arról tájékoztatott: a tárgyaláson a vásárhelyi önkormányzat gazdálkodásáról, a kormány adósságátvállalásáról lesz szó. Ahogy akkor beszámoltunk: Lázár János polgármesteri leköszönésekor  az onkormányzatok közül első ízben Vásárhelynek adta áldását a kormány egy 79 millió eurós (23,2 milliárd forint)  25 éves futamidejű kötvénykibocsátáshoz. Miután ezt a szegedi  polgármester szóvá tette, rövid nyilatkozatcsörte alakult ki Botka László és Lázár János közt a két város milliárdos adósságállományáról, és gazdálkodásáról.

 

Orbán Viktor még október 27-én  jelentette be, hogy az állam 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól.  A miniszterelnök akkor azt mondta: az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, az ötezer lakosúnál nagyobbak adósságállományának pedig egy részét.

Ezen a héten hétfőn pedig azt jelentette be Orbán Viktor, hogy a kormány minden nagyvárosba tárgyalódelegációt küld, amely több fordulóban átvizsgálja az adósságot, és megállapítja, hogy milyen mértékű átvállalás indokolt.

Egyébként szerdán délután kerül a kormány elé a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése az adósságrendezésről, a jövő évi költségvetés végleges keretei mellett. Előbbivel kapcsolatban az a lényeges kérdés, hogyan hajtja végre a kormány az adósságrendezést, utóbbival kapcsolatban pedig Matolcsy Györgynek arra kell választ adnia, hogy szükség van-e újabb költségvetési kiigazításra.

Orbán Viktor szerdán előzetesen annyit közölt: nem lesz megszorítás, az ország e nélkül lábal majd ki a válságból, a terheket pedig nem az emberekre hárítják.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik