Belföld

Fideszesek a tankerületek élén

Lebanov Józsefet, az albertirsai Fidesz elnökét nevezték ki a nagykőrösi tankerület igazgatójává. Pécsett a polgármester testvére kapta a megbízást, Nagykanizsán a polgármester korábbi titkárnője.

Múlt pénteken megkezdhették munkájukat a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (KIK) igazgatói. A vezetők névsorában több furcsaságra, vagy legalábbis gyanús politikai hátszélre utaló jelre is ráleltek a helyi lapok, bloggerek.

A nagykőrösi tankerület igazgatója például Lebanov József trombitatanár, az albertirsai alapfokú művészeti iskola vezetője, és nem mellesleg a Fidesz albertirsai elnöke, a párt önkormányzati képviselője lett – írja a Mi Abonyunk.

A kanizsahir.hu viszont arra lett figyelmes, hogy Nagykanizsán a polgármester, Cseresnyés Péter fideszes parlamenti képviselő korábbi titkárnője, a művelődési osztály jelenlegi ügyintézője lesz a tankerületi igazgató.

A Gödöllői Hírek szerint az ottani vezető, Bohus Mihály tanár, igazgató is kötődik a Fideszhez, 2008-ban a Fidesz–KDNP színeiben indult – igaz, sikertelenül – Csömörön az önkormányzati választásokon.

Mint hétfőn már megírtuk, Pécsen az ottani polgármester testvére, Páva Péter földrajz-testnevelés szakos tanár, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatója nyerte el ezt a tisztet.

2013. január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ veszi át az ország összes alap- és középfokú oktatási intézményét. A kinevezett igazgatók főbb tevékenységi körébe tartozik többek között az illetékességi területén működő köznevelési intézmények irányítása, pedagógiai munkájának koordinálása és a működtetői feladatok elvégzése is.

Januártól kirúgásokra is lehet számítani az államosítás kapcsán, ugyanis egy nem nyilvános tervezet – Hoffmann Rózsa kézjegyével ellátva – így fogalmaz: „a helyi tankerületi felmérések, a személyi és tárgyi feltételek tételes leltározása és átadás-átvételre történő előkészítése 2012 decemberében fog megtörténni. Ez az érintett önkormányzatok, a köznevelési intézmények és a központ részéről igen jelentős többletmunkát igényel majd (…), a folyamat a megszűnő és megalakuló köznevelési intézmények többezres száma és a megváltoztatandó alapító okiratok miatt szinte teljesíthetetlen feladatokat jelent majd” a kincstár számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik