Belföld

Szorul a hurok az ír gázoló nyaka körül

Újabb bizonyítékok kerültek elő a Tobin-üggyel kapcsolatban. Az ügyvéd bizakodó, a két gyermekét elvesztő édesapa Írország segítségében reménykedik.

Levelet és videoüzenetet adott át a 2000-ben Leányfalun halálra gázolt gyermekek édesapja, Zoltai Bence csütörtökön a magyarországi ír és az írországi magyar nagykövetnek azzal a kéréssel, hogy azokat továbbítsa Enda Kenny ír miniszterelnöknek. A férfi 12 éve küzd azért, hogy gyermekei gyilkosa ne ússza meg tettét következmények nélkül. Eddig eredménytelenül. Tóth Istvánnal, az apa jogi képviselőjével beszélgettünk.

Mi állt a levélben illetve a videoüzenetben, amit az ír miniszterelnöknek küldtek?

Az európai uniós tagsághoz méltó megoldását kértük ennek a felháborító ügynek. Azt, hogy saját hatáskörüknek megfelelően tegyenek meg mindent azért, hogy végre rendeződjön ez a példátlan az eset. Értjük ezalatt azt, hogy az ír hatóságok vizsgálják felül a kiadatással kapcsolatos döntésüket, megítélésünk szerint ugyanis több fontos szempontot nem vettek figyelembe, és hibás határozatot hoztak. Ezenkívül szeretnénk elérni, hogy Francis Ciarán Tobin végre kezdje meg büntetésének letöltését saját hazájában.

2002-ben ítélte három év szabadságvesztésre a magyar bíróság. Tíz év alatt hogyhogy nem került még börtönbe? Mire hivatkoznak az ír hatóságok?

Tavaly februárban még úgy tűnt, a férfit kiadják Magyarországnak. Első fokon ugyanis elvesztette a kiadatása ellen indított pert. Ekkor fellebbezett és vállalta azt, hogy önként bevonul, amíg meg nem születik a másodfokú döntés. Hét hónapot töltött bent, majd miután az ír Legfelsőbb Bíróság a közelmúltban nemet mondott a kérésre, szabadon távozott. Arra hivatkoztak, hogy nincs jogi lehetőség arra, hogy a férfi Magyarországon ülje le a büntetést. Jogalkalmazási és jogalkotási hibákat emlegettek, de a mai napig nem kaptunk konkrét indokokat. Rejtélyes az egész.

Az apa, Zoltai Bence idén nyáron még Írországba is kiutazott, hogy az ottani sajtó figyelmét felhívja a példátlan esetre, illetve hogy segítséget kérjen. Júliusban Brüsszelben szakmai egyeztetést tartottak magyar és ír tisztségviselők, Navracsics Tibor pedig az ír igazságügy-miniszterhez, majd az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökéhez fordult. Érdemi előrelépés azonban azóta sem történt, folyamatosan falakba ütköznek. Tudnak még mibe kapaszkodni, hova nyúlni?

Hamarosan perújítási kérelmet nyújtunk be az ír Legfelsőbb Bírósághoz, ugyanis új információk, dokumentumok kerültek a birtokunkba. Most már biztosak vagyunk abban, hogy a férfi szándékosan zárkózott el attól, hogy 2002-ben kézbesíteni tudják számára a börtönbe hívó parancsot. Jogi kiskaput keresett, és elhitette a rendőrséggel, hogy nincs szökésben.

Ezenkívül bizonyítékunk van rá, hogy hat évvel ezelőtt Magyarországon tartózkodott, ugyanis kaptunk egy meghatalmazásról szóló iratot, amit 2006-ban adott át az új ügyvédjének, és ezen a papíron budapesti keltezés szerepel. Márpedig, ha akkor hazánkban volt, majd újra elhagyta az országot, akkor az már az ír jog szerint is szökésnek bizonyul.

Mekkora esélyt látnak arra, hogy Tobin valaha is rács mögé kerül?

Ha nem látnánk, nem küzdenénk. Amíg ez az ügy nem oldódik meg, nem hagyjuk abba. Soha nem fogjuk feladni, bármeddig képesek vagyunk elmenni – természetesen a magyar és az ír jog szigorú betartásával. Ez nemcsak a család és az én ügyem, hanem nemzeti érdek. Ezt a küzdelmet Magyarország tekintélyéért is vívjuk, és hiszem, hogy sikerrel meg fogjuk oldani.

Büntetlenül
Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy öt- és egy kétéves kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A vizsgálat megállapította, hogy a baleset okozója 80 km/órás sebességgel előzésbe kezdett, eközben elvesztette uralmát járműve felett, felhajtott a járdára, és ott ütötte el a két gyermeket, akik közül a kisebbik babakocsiban ült. Tobin 2000 novemberében távozott Magyarországról, miután kiküldetése lejárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik