Belföld

Leporolják a temetkezési törvényt

temető (temető, )
temető (temető, )

Szigorodhat a hamvak hazavitele, módosulnak a díjszabások, korlátozhatják a kórházak közelében működő temetkezési vállalkozások számát.

A jelenleg hatályos, 1999-es kegyeleti jogszabály módosításai egyes szakértők szerint már az idei parlamenti időszakban valósággá válhatnak – írja a hirado.hu a közrádió műsora alapján. A jövőben korlátoznák a hozzátartozók jogait, akik ma jelentős megkötések nélkül dönthetnek arról, hogy elhunyt rokonuk hamvait hol helyezik el. A szigorítás indoka, hogy a lehetőséggel élve sokan úgy határoznak, az urnát nem hagyják a temetőben, hanem hazaviszik. A várható szigorítás szerint azonban ehhez közjegyzői bejegyzés, családi nyilatkozatok is kellenének.

Horváth József, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) elnöke azt mondta. már bírósági ügy is lett abból, hogy egy rokon hazavitte az elhunyt hamvait, amiről azonban a másik hozzátartozó nem tudott. A jogerős bírósági döntések után a halott földi maradványait vissza kellett vinni a köztemetőbe. Más esetben is voltak gondok. Kaposvár főjegyzőjének többször is meg kellett tiltania, hogy a hamvakat a Deseda-tóba szórják.

Koncz Tamás, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke (MATESZSZ) szintén úgy látja, hogy a hamvak hazavitelének terjedő szokása az emberek anyagi helyzetének romlásával magyarázható. A temetkezési szolgáltató nem vizsgálhatja, hogy az elhunytnak mi volt az erre vonatkozó végakarata, köteles kiszolgáltatni a hamvakat, ha a hozzátartozók azt kérik.

Az új temetkezési törvény foglalkozna azzal is, hogy a kórházak környékén elszaporodtak a temetkezési vállalkozások, amit valaki szükséges rossznak, más tolakodónak, visszatetszőnek talál. Koncz Tamás szerint ez a kérdés 102 vállalkozást érint. Azt nem tudni, hogy a javaslat hány méterben szabja meg a kórházaktól előírt minimális távolságot. A temetkezési szolgáltatók szakegyesületének vezetője szerint ez a korlátozás olyan, mintha a taxisoknak megtiltanák, hogy közvetlenül a közlekedési állomások mellett vegyenek fel utasokat.

Mint korábban megírtuk, egyre több a köztemetkezés, és több önkormányzat arra kényszerül, hogy saját kezébe vegye temetői üzemeltetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik