Belföld

Rajtaütés az MTVA székházánál

demonstráció az mtva székháza előtt (ingyenes, )
demonstráció az mtva székháza előtt (ingyenes, )

Eltávolították a köztévé székháza előtt demonstráló tüntetőket. Az MTVA egy budai hegyeket mintázó szobrot állít a sátrak helyére.

Erőszakkal távolították el a Médiszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székháza előtt demonstrálókat csütörtökön.A köztévé épülete előtt hajnali öt órakor biztonságiak jelentek meg, és „erőszakkal kivonszolták az ott sátorozó, ügyeletes aktivisták” – írta a Tiszta Kezek a Demokratikus Magyarországért elnevezésű szervezet Facebook oldalán.

Nagy Navarro Balázs a Klubrádió reggeli műsorában elmondta: a négynapos hétvégére időzített lépés miatt a tiltakozók azonnal rendőröket hívtak a helyszínre, de ezután sem térhettek vissza a Kunigunda utcai székház bejáratához, amelynek környékét egyébként építési területté nyilvánították. Az MTVA székház mellett reggel a biztonságiak dupla sorfalat álltak, és kordont állítottak fel, hogy így tartsák távol a tiltakozók csoportját. A sátrakat és tüntetők holmijait pedig 30-40 méterrel odébb, az út túloldalára pakolták – tette hozzá a demonstráció szervezője, aki több társával együtt már 327 napja „éhségsztrájkol” a tisztességes közszolgálatiságért.

A biztonsági őrök fellépése után a tüntetők járőrt hívtak, a kiérkező rendőr azonban nem intézkedett. „A 3.kerületi kapitányság több mint 20 perc alatt ért ki. 3 emberünkkel fizikai erőszakot alkalmaztak. Ők elmondták, hogy felismerik kik voltak, akik erőszakot alkalmaztak ellenük, de a rendőrség erre nem volt kíváncsi!!!!!!!! Még az inzultálás alatt készült hangfelvételt sem hallgatták meg” – tudósítanak ugyancsak Facebook-oldalukon a tüntetők, akik a pár száz méterrel arrébb lévő B porta elé költöztek át.

Nagy Navarro szerint mivel a biztonsági őrök jogtalanul jártak el és megsértették a tüntetők jogait, feljelentést tesznek személyi szabadság korlátozása, illetve gyülekezési jog megsértése miatt. Valamint egyúttal arra kér mindenkit, hogy menjen a Kunigunda utcába. Orbán Viktort is kordonbontásra hívja.

Az Index tudósítója szerint nagyjából 60-80 ember jelent meg délelőtt a televízió Kunigunda utcai székháza előtt. A tiltakozáshoz több politikus is csatlakozott, többen beszédet tartottak, köztük az LMP-s Karácsony Gergely. A politikusok közül a helyszínen volt még az ugyancsak LMP-s Schiffer András, Horváth Csaba és Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti képviselői, Varjú László a Demokratikus Koalíció politikusa.

Szobrot állítanak

Az MTVA péntek reggel közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, melyben azt írják: a budai hegyek vonulatát mintázó műalkotás kerül az MTVA Kunigunda úti gyártóbázisa elé. Az MTVA szerint a szoborállítással a jelenleg ott demonstrálók jogai nem sérülnek.

A közbeszerzési eljárás eredményeképpen megkötött szerződésben a vállalkozási díj összege 48,1 millió forint, a műalkotás felállításának költségét pedig az MTVA Sales House teremtette elő, így közpénzt nem igényelt – olvasható a közleményben.

A szükséges engedélyek már megvannak, így az építési munkálatok pénteken elkezdődnek, és előreláthatólag két hónapig tartanak majd.

“Az Alap tiszteletben tartja a magukat tüntetőknek nevezők álláspontját és véleményét, de biztosítani kívánja mind dolgozói, mind vendégei számára ingatlanjai akadálymentes megközelítését, különös tekintettel arra, hogy a magyar közmédia gyártóbázisáról van szó” – írták, hozzátéve, hogy a szoborállítással a jelenleg ott tartózkodók jogai nem sérülnek, hiszen “a majdnem fél kilométeres útszakaszon a továbbiakban is folytathatják tevékenységüket, továbbá az MTVA szívesen nyújt segítséget az építést és közlekedést akadályozó lakókocsik és standok áthelyezésében”.

Kitartanak

Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a Lomnici-ügy után kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. A tiltakozással azt követelték, hogy a “kitakarási” ügy miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket. A demonstrálók kérései később részben teljesültek, amikor Élő Gábort, az MTI Hírcentrum igazgatóját, és Papp Dánielt, az MTVA hír- és hírháttérműsoraiért felelős főszerkesztőjét felmentették. Az éhségsztrájkolók ezután azt követelték, hogy távozzon posztjáról Böröcz István, az MTVA, és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója is.

A tüntetők december végén jelentették be, hogy megalakítják a Tiszta Kezek mozgalmát. Nagy Navarro Balázs ekkor azt mondta: a mostani közmédia a regnáló hatalom szócsövévé silányult, amire csak egy alternatív közmédia rendszer lehet a válasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik